24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

O carte cât un cristal de sare


Unii dintre cei mai mari scriitori ai lumii sunt si autorii câtorva lucrari de mica intindere, dar care nu au trecut neobservate. Printre acestia se numara si Anton Pavlovici Cehov.


Una dintre satirele scriitorului rus, numita „Cameleonul“, prezinta povestea unui politist care, aflându-se intr-o piata, trebuie sa intervina in momentul in care aude scâncetele unui câine si tipetele unor oameni.


Un pui de Barzoi fuge dintr-o curte alaturata, fiind urmat de un barbat care se arunca asupra patrupedului, cerând ajutorul oamenilor pentru a-l prinde. Cu fata insângerata, barbatul pretinde ca ar fi fost muscat de catelus. Politistul este gata sa hotarasca uciderea câinelui, când un trecator isi da seama ca acesta ii apartinea fratelui Generalului. Imediat animalul este eliberat, iar barbatul care il urmarea se alege cu un avertisment.


Ceea ce este notabil la aceasta carte nu este continutul, ci dimensiunile. Exista o copie care ii apartine lui Mark Palkovic – un colectionar de carti in miniatura – care a fost inclusa in Cartea Recordurilor drept cartea cea mai mica din lume. Aceasta are 0,9 x 0,9 milimetri, incluzând 30 de pagini si trei ilustratii. Satira a fost publicata in 1996, in editie limitata, tiparindu-se numai 50 de copii in limba rusa si 50 de copii in limba engleza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS