11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDaria Hamza, o artista bivalenta

Daria Hamza, o artista bivalenta

Are deja publicata o carte cu piese de teatru, in iulie si-a lansat o expozitie de pictura, iar de trei ani se ocupa de o trupa de teatru. Daria Hamza este o artista care asteapta confirmarea celorlalti.


Daria Hamza (pseudonimul artistic al Verginicai Bobolocu) si-a dorit inca din copilarie sa devina scriitor. Citea tot ce-i cadea in mâna, iar in adolescenta a cochetat chiar cu poezia. Versurile scrise de-a lungul timpului le-a strâns intr-o carte, nepublicata, acestea fiind o marturie ale inceputurilor Dariei in ale scrisului. Pentru volumul de versuri nepublicat, artista a gasit si un titlu: „Parfum de vanilie“.


„Veneam de la tara si intorcându-ma spre oras mi s-a parut ca totul miroase a vanilie si asa am decis titlul cartii mele de poezii“, a explicat Daria Hamza. Apoi, artista a trecut de la poezie la proza. Pâna acum a scris doua romane, care nu au vazut inca lumina tiparului.


„«Aceasta poveste de viata si de moarte» este un roman autobiografic. Titlul este inspirat dintr-un vers al lui Fernando Arrabal. A doua scriere, «Sa te inalti in existenta“, a fost influentata de «Dincolo de bine si de rau» a lui Nietzche. Filozoful german spune ca omul este un Munchausen care, aflându-se in mlastina neantului, se trage de cele câteva fire de par incercând sa se inalte in existenta. Aceasta ar fi si ideea de la care a pornit scrierea mea“, a precizat artista.


In afara de romane, Daria Hamza si-a mai incercat norocul si cu piese de teatru. In urma cu patru ani, o editura craioveana i-a tiparit chiar o carte, „Desert in vara“, care continea doua piese de teatru. Cea mai mare bucurie a artistei ar fi ca piesele sale sa fie puse in scena, dar pâna acum nici o trupa de teatru nu a fost interesata sa joace o piesa a Dariei Hamza. Artista nu se lasa insa descurajata, mai ales ca de trei ani se ocupa si de o trupa de teatru. Fiind profesoara de limba franceza la Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ din Craiova, artista s-a gândit la o modalitate de a le dezvolta elevilor sai gustul pentru piesele de teatru. Solutia a fost infiintarea unei trupe ai carei actori sa fie chiar elevii.


Totul a pornit de la Piet Mondrian


„Trupa poarta numele unei scriitoare franceze contemporane, Yasmina Reza, iar piesele sunt jucate in limba franceza“, a spus artista. Actorii-elevi au jucat la diverse evenimente atât piese ale unor scriitori celebri, cât si opere special scrise pentru ei de cea care ii coordoneaza. Daria Hamza a scris trei piese pentru trupa ei de actori: „Homarul“, „Semnatura“ si „Frigul si zapada“. Initial, piesele au fost scrise in limba lui Balzac, dar apoi au fost traduse si in româna.


S-ar putea crede ca toate aceste activitati nu i-ar mai lasa deloc timp liber artistei. Totusi, Daria Hamza a reusit sa adune suficiente tablouri pentru a organiza o expozitie cu lucrari proprii.


„Nici n-am indraznit vreodata sa visez ca lucrarile mele vor fi expuse“, a afirmat artista. Luna trecuta, o expozitie de pictura semnata de Daria Hamza a fost gazduita de Galeriile „Cromatic“ ale Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale. Pictura a fost mai intâi un hobby pentru artista. Avea 14 ani când a descoperit, intr-o librarie, un album al unui pictor cubist, Piet Mondrian. De atunci, Daria Hamza s-a indragostit iremediabil de pictura. A inceput mai intâi prin a face schite, dupa care a trecut la picturi in ulei. In viitorul apropiat, artista pregateste o colectie cu pânze in stil cubist si spera ca una dintre scrierile sale sa vada lumina tiparului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS