14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Casatorii „aranjate“


Exista atât de multe traditii asociate casatoriilor, incât, uneori, ne intrebam cine a avut o minte suficient de visatoare sa le nascoceasca. Dar, având in vedere semnificatia originala a casatoriei (cu sau fara un serviciu bisericesc), ceremonia in sine reprezinta o treapta pe scara evolutiei generatiilor.


In trecut, casatoriile erau „aranjate“ intre parinti inca de la nasterea viitorilor miri, pentru formarea unor aliante mai puternice intre proprietarii de terenuri sau intre familiile regale. Ceremonia casatoriei presupunea, printre altele, si o petrecere cu mâncare si bautura din belsug. Acestea reprezentau un semn de bunastare pentru familia miresei, precum si pentru invitatii care luau parte la eveniment. Pâna aici nu gasim nimic diferit fata de nuntile din zilele noastre. Insa, dupa petrecere, cuplul proaspat casatorit era condus intr-o incapere ferita de privirile curiosilor, unde casatoria trebuia sa se consume. Mireasa era acompaniata de câteva insotitoare, care in zilele noastre sunt asociate domnisoarelor de onoare. Acestea aveau grija ca patul mirilor sa fie decorat cu diverse simboluri ale fertilitatii.


De asemenea, tortul, vinul, florile si chiar boabele de orez au avut initial rolul de ofranda adusa zeilor. In zilele noastre, o singura divinitate binecuvânteaza casatoria si casa mirilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS