11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Chemarea salbaticiei


Sunetele emise de animalele salbatice sunt variate, in functie de scopul pentru care sunt folosite. Aceste „mesaje“ pot semnifica un avertisment impotriva pradatorilor, disponibilitatea pentru imperechere sau, pur si simplu, pot spune „este al meu“.


Dintre toate mamiferele salbatice, ragetul leului impresioneaza prin forta, putând fi auzit de la aproape opt kilometri.


Numai patru feline salbatice pot rage: pantera, jaguarul, tigrul si leul. Din acest motiv, ele sunt incluse la familia Panthera. „Secretul“ lor consta in existenta unui os hioid din doua sectiuni, in timp ce toate celelalte feline au o singura sectiune.


In cazul leilor, atât masculii, cât si femelele pot sa raga. Sunetul este motivat, in principal, de dorinta masculului de a-si proteja teritoriul sau de instinctul femelei de a-si proteja puii. „Efectul secundar“ al ragetului, pentru o femela, este ca isi anunta locatia pentru orice mascul in calduri, gata sa-i ucida puii pentru a se putea imperechea cu ea. Daca este norocoasa, ragetul ei va fi auzit de masculul dominant pe teritoriul caruia isi are puii, acesta aparând-o de orice „nomad“.


Masculii „nomazi“ rag foarte rar; acest lucru se intâmpla fie pentru ca sunt prea tineri pentru a se imperechea, fie pentru ca nu au nici un interes sa isi anunte sosirea pe un teritoriu nou.


Cercetatorii sustin ca „domnia“ unui leu peste un grup de femele dureaza intre doi si trei ani. Dupa aceasta perioada, ei sunt inlocuiti de un mascul „nomad“, in urma unei lupte aprige.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS