27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasele incomode prelungesc viata

Casele incomode prelungesc viata

In timp ce arhitectura moderna cauta solutii aproape stiintifico-fantastice pentru o casa care sa ne faca viata mai usoara, din Japonia soseste o filosofie care contrazice aceasta tendinta.


Mai nou, casele niponilor au fost cucerite de lipsa armoniei, de liniile curbe, culorile puternice, peretii care se rup, ca intr-un fel de cursa cu obstacole care necesita atentia permanenta a curajosilor care indraznesc sa treaca pragul unor astfel de case. Obiectivul? Simplu. Japonezii pleaca de la ideea ca o casa incomoda ii ajuta sa fie mai activi si, ca atare, sa traiasca mai mult. Ideea din Tara Soarelui Rasare s-a transformat deja intr-o adevarata conceptie de viata. Initiatorii acestei filosofii sunt doi arhitecti japonezi, Shusaku Arakawa si Madeline Gins, care au fost convinsi de faptul ca locul in care traim ne influenteaza in mod decisiv viata. Exact de aici vine si numele de „Reversible destiny“, cum au fost numite casele aflate in faza de realizare in populatul si cenusiul cartier Mitaka de la periferia orasului Tokyo. Complexul de locuinte a aparut de la o idee extravaganta si in acelasi timp inovatoare: aceea de a prelungi cât mai mult posibil viata locatarilor, mentinându-i activi intr-un loc a carui principala caracteristica este faptul ca nu confera nici o senzatie de spatiu si echilibru. Altfel spus, o casa gândita voit pentru a ne indeparta de orice forma comuna de confort, arhitectii fiind convinsi ca principala sursa de tinerete eterna este aceea de a tine bioritmurile cerebrale cât mai departe posibil de odihna cauzata de prea multe avantaje aflate la dispozitia noastra. Prin urmare, simturile trebuie tinute in alerta, mai ales la vârstele inaintate.


Apartamentele costa 763.000 de euro


Complexul lui Arakawa si Gins se prezinta ca un fel de constructie cu forme cubice si ovale, cu culori foarte vii, care merg de la albastru la rosu, de la tonalitatile de galben la cele de roz, precum si alte culori puternice, care pe o perioada lunga pot deveni extrem de enervante. Formele externe amintesc cumva de jocurile pentru copii din fata restaurantelor fast-food. In interior, fiecare apartament are o sala de prânz, a carei podea este neregulata si este construita dintr-un material cu aspect granulat. Se intra apoi intr-o bucatarie parca „scobita“, care la rândul sau da intr-o camera de studiu cu peretii si podeaua in forma concava. Intrerupatoarele de lumina reprezinta adevarata atractie a „Reversibile Destiny“ pentru ca sunt plasate in interiorul apartamentului intr-un mod cu totul intâmplator. Pentru a da de ele, mai ales pe intuneric, trebuie sa aveti o minte foarte bine antrenata. Iar ciudateniile nu se termina aici. Veranda are o usa de acces atât de mica, incât pentru a putea intra trebuie sa va aplecati. In plus, cum era si de asteptat, un astfel de apartament este dificil de decorat, motiv pentru care cei care locuiesc aici trebuie sa faca un efort de fantezie, pentru a gasi solutii originale. Apartamentele, a caror constructie a inceput in octombrie 2005, costa fiecare 763.000 de euro, aproape dublu fata de o casa normala. Cu toate acestea, pe adresa celor doi arhitecti au sosit deja multe cereri de cumparare. Din câte se pare, cei mai multi dintre clienti sunt persoane vârstnice, atrase probabil de promisiunea unei vieti mai lungi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS