16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Atacama, o enigma a naturii


Am fi tentati sa credem ca un teren situat chiar lânga ocean este cel roditor si primitor loc din lume; dar Mama Natura este plina de surprize. Un exemplu in acest sens este Desertul Atacama, din Chile.


Atacama se afla pe coasta Oceanului Pacific, intinzându-se chiar de la tarm pâna la poalele muntilor. Desi este situata in emisfera sudica si este, literalmente, un desert, regiunea nu este niciodata fierbinte si nu este acoperita cu nisipurile arzatoare pe care cu totii le asociem altor deserturi, cum este Sahara. De fapt, clima in Atacama este de obicei rece, cu temperaturi care variaza intre 0 si 25 de grade Celsius. Acest fapt se datoreaza altitudinii.


Deserturile sunt definite in functie de cantitatea de apa pe care o primesc anual. Astfel, este usor sa ne dam seama de ce Atacama este considerat unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pamânt: regiunea are o medie anuala de 200 de milimetri cubi de apa, inregistrându-se uneori si 15 – 20 de ani fara precipitatii. Nici macar incalzirile periodice de temperatura, care reusesc sa modifice clima, de-a lungul anilor, in unele regiuni ale lumii, nu au nici un efect asupra Desertului Atacama. Acest lucru se datoreaza in cea mai mare parte Anzilor Chilieni si vânturilor care vin dinspre est. Cu toate acestea, vârfurile muntoase de lânga desert sunt, aproape intotdeauna, acoperite cu zapada, pentru ca temperatura la acea altitudine nu creste niciodata suficient de mult pentru a o topi. In schimb, lacurile aflate la altitudini mai joase, create in urma caderilor masive de ploaie, in urma cu sute de ani, se micsoreaza din ce in ce mai mult, din cauza procesului de evaporare. Tot din aceasta cauza a aparut un continut ridicat de sare atât pe malurile lacurilor, cât si in apa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS