9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Scurte stiri

Se apropie incorporarea


Centrul Militar Zonal (CMZ) Dolj se pregateste pentru incorporarea din iunie. Recrutii care se vor incorpora pentru indeplinirea serviciului militar la termen in aceasta serie vor primi livretul militar in decembrie, pentru ca de anul viitor se va trece la armata profesionista. De asemenea, CMZ Dolj aminteste ca tinerii incorporati in aceasta perioada vor avea prioritate la angajare ca soldati si gradati voluntari in unitatile militare ale MAI. Instructia recrutilor va fi considerata perioada a instruirii individuale, pentru cei care aleg cariera de soldat sau gradat voluntar. (A.M.)


Studentii din Petrosani au ziar


Pentru prima data in istoria invatamântului superior din Petrosani, studentii de aici s-au gândit sa-si faca o publicatie, pe care au intitulat-o „Studentu’ petrosenean“ si in care vor sa scrie cât mai multe despre viata celor de la Universitatea din Petrosani. Lansarea ziarului a avut loc joi, iar cei care il editeaza spun ca va avea aparitii bilunare. In paginile primului numar, editorii de la Universitatea din Petrosani au inclus un interviu cu rectorul Nicolae Dima, au vorbit despre ei, despre notele lor, despre bursele pe care le iau si despre profesorii lor. Primul numar al publicatiei studentesti de la Petrosani are 16 pagini si a fost distribuit gratuit studentilor. (D.M.)


Copii din Vale – la festivalul de la Mamaia


Cel putin 11 copii din Valea Jiului vor participa la preselectia finala pentru concursul Mamaia Copiilor, ce va avea loc in perioada 27 si 28 mai, trei dintre ei fiind din orasul Aninoasa. Cei 11 s-au calificat in faza de preselectie, iar cei care ii promoveaza sunt siguri ca vor avea concurenti in finala. „Din cei 11 copii care s-au calificat la aceasta faza, cel putin trei vor fi in finala. Avem incredere ca acesti copii sunt talentati si, mai mult ca sigur, alaturi de ei vor cânta si copiii din corul ce in ultimii ani a participat la fiecare finala a concursului de la Mamaia“, a spus Ilie Botgros, primarul orasului Aninoasa.


Copiii talentati la muzica din judetul Hunedoara sunt asteptati la festivalul „Voci de Copii“, la editia cu numarul XIV, care va incepe in 2 iunie. (D.M.)


Drepturi câstigate in instanta


Aproximativ 600 de cadre didactice, invatatori si educatori, cu peste 25 de ani vechime in invatamânt si gradul didactic I, membri ai Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj au obtinut joi, printr-o hotarâre judecatoreasca, diminuarea normei didatice de la 18 la 16 ore. Potrivit liderului de sindicat, Constantin Lungulescu, vicepresedinte SIP Dolj, instanta de judecata a admis cererea formulata de sindicat. „Invatatorilor si educatorilor mentionati li se va reduce norma didactica cu doua ore. Orele prestate peste norma didactica de 16 ore li se vor plati retroactiv, pe ultimii trei ani, incepând cu luna mai 2003“, a precizat Lungulescu. (E.L.)


Filtru pe Defileul Jiului


Toate masinile care tranziteaza Valea Jiului, prin defileu, sunt oprite si verificate la intrarea in municipiul Petrosani dinspre Târgu Jiu de echipaje ale politiei comunitare si functionari publici, care au obligatia sa verifice daca autovehiculele aflate in trafic transporta pasari vii sau carne de pasare. Masura a fost impusa la mijlocul acestei saptamâni, iar situatia este gestionata de reprezentantii Primariei orasului Aninoasa. „Câtiva functionari publici si reprezentanti ai Politiei Comunitare din Aninoasa vegheaza la bunul mers al circulatiei si verifica, in cazul unor suspiciuni, autovehiculele“, a declarat Ilie Botgros, primarul orasului Aninoasa. Filtrul a fost instituit inca de miercuri seara, la ora 20.00, iar functionarii publici si politistii comunitari lucreaza in doua schimburi a câte 12 ore, chiar si in zilele in care traficul rutier este oprit din cauza lucrarilor de amenajare hidrotehnica de pe râul Jiu. Conform ordinului remis, intre Petrosani si Târgu Jiu este interzis transportul de pasari vii sau carne de pasare, fara certificat de insotire in care sa fie precizata provenienta. Alt filtru pe teritoriul municipiului Petrosani este amplasat la Voineasa, pe drumul forestier ce leaga Valea Jiului de Vâlcea. (D.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS