16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPensia pentru limita de vârsta

Pensia pentru limita de vârsta

Acte necesare:


– cerere pentru inscrierea la pensie pentru limita de vârsta;


– carnetul de munca (original si copie);


– alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata in alte sectoare de activitate;


– livretul militar (original si copie);


– diploma de studii (original si copie) sau adeverinta din care sa rezulte durata normala si perioada studiilor, precum si certificarea absolvirii acestora;


– pentru persoanele care au urmat cursurile unei institutii de invatamânt universitar in strainatate este necesara dovada recunoasterii acestora de catre statul român;


– adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca;


– adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;


– procura speciala pentru mandatar, daca este cazul (pentru cetatenii straini si/sau români cu domiciliul in strainatate exista posibilitatea emiterii unei procuri speciale, valabila pentru o perioada de 18 luni, prin care sa fie desemnata persoana ce urmeaza a efectua, in numele titularului, toate operatiunile legate de stabilirea dreptului la acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr. 42/1990).


Pentru obtinerea unei pensii pentru limita de vârsta este necesara indeplinirea cumulativa a doua conditii:


– implinirea vârstei standard de pensionare;


– realizarea stagiului minim de cotizare in sistemul public;


Vârsta standard de pensionare este in prezent de 57 de ani si 3 luni pentru femei si 62 de ani si 3 luni pentru barbati. Aceasta vârsta urmeaza sa creasca treptat la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, pâna in anul 2015.


Stagiul minim de cotizare, atât pentru femei, cât si pentru barbati, este in prezent de 10 ani si 3 luni. El urmeaza sa creasca treptat la 15 ani, pâna in anul 2015.


Stagiul complet de cotizare este in prezent de 25 de ani si 3 luni pentru femei si de 30 de ani si 3 luni pentru barbati. Acest stagiu urmeaza sa creasca treptat la 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru barbati, pâna in anul 2015.


Beneficiaza cumulativ de reducerea vârstei standard de pensionare asiguratii care au realizat stagii de cotizare in una sau mai multe din urmatoarele situatii:


– conditii de munca speciale;


– conditii de munca deosebite;


– conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat;


– ca beneficiari ai Decretului-lege nr. 118/1990;


– ca beneficiari de reglementari prevazute de legi speciale;

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS