15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn fruct pe saptamâna: Piersica

Un fruct pe saptamâna: Piersica

Piersicul in floare era celebrat in China si Japonia, fiind un simbol al innoirii si al fecunditatii. Sarbatorile tinute in Japonia in cinstea florilor de piersic (Momo) adauga la acesta si notiunea de puritate si fidelitate. Piersicul a traversat apoi India si Persia, pentru a ajunge la romani, care l-au primit cu bratele deschise.


Daca formula „a avea sânge-n vine“ nu pare atât de fondata, formula „a se simti in forma“ este cu siguranta justificata, pentru ca piersica este, prin excelenta, alimentul indicat convalescentilor, celor care prezinta stari avansate de oboseala sau stari depresive. Ea alimenteaza si reface rezervele energetice prin continutul sau bogat in zahar si in hidrati de carbon. Fosforul pe care il contine protejeaza celula nervoasa, de aceea consumul de piersici este recomandat in nevroze. Vitaminele A, B1, B2, E, sunt de neinlocuit pentru echilibrul sistemului nervos, sinteza hemoglobinei, mentinerea magneziului in organism, intarirea imunitatii naturale a organismului.


Patru piersici mâncate in fiecare dimineata in loc de micul dejun regleaza functiile intestinale si hepatice, intretin alcalinitatea sângelui, favorizeaza asimilatia si nutritia. Consumul regulat de piersici se recomanda si celor cu litiaza urinara, precum si persoanelor care doresc sa-si mareasca debitul urinar. Acest fruct delicios si racoritor va câstiga cu siguranta adeziunea unanima a gurmanzilor!


Pentru a profita de efectul tuturor componentelor sale, trebuie ca fructul sa fie consumat cu coaja (dupa ce, in prealabil, a fost spalat sub jet de apa la robinet, daca nu provine dintr-o cultura biologica). Sucul de piersici pastreaza toate calitatile pulpei, inclusiv virtutile sale laxative.


Frunzele si florile de piersic sunt folosite in scopuri terapeutice. Ele au o actiune calmanta, antispastica si slab purgativa: 30 g de frunze sau de flori intr-o jumatate de litru de apa se lasa sa infuzeze timp de zece minute. Se bea câte o ceasca dupa fiecare masa.


Uz extern


Datorita compozitiei sale remarcabile, piersica hraneste pielea si o regenereaza. Crema de piersici pentru ten normal sau uscat: trei linguri de suc de piersici, tot atâta smântâna proaspata, o jumatate de lingurita de suc de lamâie. Se amesteca bine. Se aplica pe fata. Se lasa cinci minute si apoi se clateste.


Masca pentru ten normal sau uscat: se aplica pe fata pulpa unei piersici la care s-a adaugat o lingurita de ulei de migdale dulci. Se clateste dupa ce s-a lasat sa actioneze timp de 20 de minute. Lotionând pur si simplu fata cu suc de piersici se poate da tenului un aspect stralucitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS