12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSomn linistit pentru bebelus

Somn linistit pentru bebelus

Somnul – sau lipsa acestuia – este probabil cel mai discutat aspect al ingrijirii copilului. Parintii realizeaza importanta vitala a somnului pentru copil fie in primele saptamâni, fie in primele luni de când familia se „imbogateste“ cu un nou membru. Calitatea si cantitatea somnului pentru copil afecteaza intreaga desfasurare a activitatilor din cadrul unui camin. Se inregistreaza mari diferente intre parintii veseli, cei alertati si aceia care de-abia se mai tin pe picioare din cauza lipsei acute de somn.


Potrivit site-ului topsanatate.ro, aceasta „teroare“ a somnului se termina in cele mai multe cazuri o data cu mutarea copilului din camera parintilor in propria lui camera. Numai ca, si in aceste situatii, nu e vorba decât de o schimbare de suprafata. Parintele va continua sa fie trezit in timpul noptii de tipetele copilului sau pentru a indeplini anumite dorinte, precum aducerea unui pahar cu apa. Ce este de facut? Cum ar trebui sa reactionati când sunteti trezit in miez de noapte? Cum va puteti da seama de cât somn are nevoie copilul dumneavoastra? Toate raspunsurile depind de vârsta copilului.


De cât somn are nevoie copilul?


Tabelele care afiseaza orele de somn corespunzatoare sugarului sau unui copil de pâna la doi ani pot cauza confuzii in momentele in care diferentele individuale nu sunt luate in calcul. Numerele de ore trecute acolo sunt simple statistici reportate in urma studiilor facute pe un mare grup de copii de o anumita vârsta. Nu exista insa un numar fix privind intervalul orar care sa indeplineasca cerintele de somn corespunzatoare tuturor copiilor de aceeasi vârsta. De exemplu, o fetita de doi ani poate dormi de la opt seara pâna la opt dimineata, in timp ce un baietel de aceeasi vârsta, chiar daca doarme acelasi numar de ore, se poate trezi la fel de obosit si agitat precum s-a culcat.


Somnul este foarte important pentru dezvoltarea copilului. Chiar daca nu este evident la prima vedere, comportamentul copiilor reflecta insuficienta odihnei. Când adultii sunt obositi, ei devin de obicei ursuzi si simt ca nu mai au energie suficienta pentru diferite activitati.


In lipsa somnului, copilul manifesta extreme comportamentale. Nevoia de somn a copilului satisface, de cele mai multe ori, orele trecute in tabelele alcatuite pe criteriul vârstei. Nu trebuie uitat insa ca fiecare copil este unic si are nevoie de o anumita cantitate si calitate a somnului.


Primele sase luni de viata


Nu exista nici un fel de formula a somnului pentru sugari, pentru ca ceasul lor intern nu este suficient dezvoltat. In general, ei dorm sau motaie de la 16 pâna la 20 de ore pe zi, distribuite in mod inegal pe timpul zilei si noptii.


Nou-nascutii trebuie treziti la interval de trei, patru ore pâna in momentul in care li se stabilizeaza greutatea, lucru care se intâmpla de obicei in primele saptamâni de la nastere. Dupa ce trece aceasta perioada, este binevenit somnul copilului pentru o perioada mai mare.


Aceste situatii sunt corelate si cu programul de alaptare/alimentatie artificiala (lapte praf) a copilului. Din cauza foamei, cei mai multi bebelusi nu vor dormi pe perioade foarte mari. In prezent, se practica „alaptarea la cerere“ (când plânge copilul), renuntându-se la alaptarea dupa un orar fix.


Cel mai mare interval de somn cuprinde maximum patru – cinci ore, acest lucru fiind conditionat de cât de mult poate rezista bebelusul de la o hranire la alta. Daca micutii dorm pentru o perioada mai lunga, când se trezesc sunt mai mult decât flamânzi si pot cere sa suga sau pot solicita biberonul mai frecvent decât o fac de obicei.


De regula, exact in momentele in care parintii isi pierd orice speranta privind somnul lor pe timpul noptii, programul de somn al bebelusului incepe sa se orienteze spre noapte. La trei luni, media de somn a copilului inregistreaza cinci ore pe perioada zilei si zece ore pe timpul noptii, cu o intrerupere sau doua. Aproximativ 90% dintre sugarii de trei luni dorm noaptea intre sase si opt ore.


Este foarte important sa recunoasteti diferenta intre sunetele pe care le scoate sugarul când este treaz si cele pe care le face in timp ce doarme. Bebelusul poate scoate diferite sunete chiar in timpul somnului. El se poate trezi noaptea pentru câteva minute, dupa care adoarme din nou.


Este bine ca bebelusii sa fie invatati sa adoarma singuri fara a li se face „controlul de rutina“. Daca un bebelus sub sase luni plânge continuu pentru mai multe minute, este cazul sa-i raspundeti. Poate ca este vorba de o situatie care nu necesita amânare: ii este foame, sete, este ud sau poate fi vorba chiar de manifestarea simptomelor unei afectiuni.


Rutina pe timpul noptii referitoare la schimbarea scutecului si hranit trebuie sa fie, pe cât de rapida, pe atât de silentioasa. Nu stimulati copilul inutil prin vorba, joaca sau aprinderea luminii. Mergeti pe ideea ca noaptea este destinata somnului. Trebuie sa induceti lucrul acesta si sugarului; pentru el nu conteaza daca este zi sau noapte, atâta timp cât are anumite nevoi ce se cer indeplinite.


Nu va gânditi ca este prea devreme pentru a va invata copilul cu somnul pe perioada noptii. Activitatile (precum schimbarea scutecului, alaptarea etc.) trebuie performate constant in aceeasi ordine noapte de noapte pentru a reusi sa induceti bebelusului rutina somnului pe timpul noptii.


Copilasul va ajunge sa asocieze anumite activitati cu orele normale de somn si se va obisnui sa adoarma la aproximativ aceleasi ore din noapte. Ideal ar fi sa va asezati copilul in patut inainte sa adoarma. Rutina activitatilor are menirea de a relaxa bebelusul, dar trebuie sa-l obisnuiti sa adoarma in patut si nu in bratele dumneavoastra.


De la sase la 12 luni


La vârsta de sase luni, bebelusul poate sa doarma trei ore ziua si 11 ore noaptea. In aceasta perioada este indicat sa incepeti sa reactionati diferit la plânsetele si trezirile copilului in timpul noptii. Ii puteti acorda cinci minute pentru a se linisti de unul singur si pentru a adormi din nou.


Daca plânsetele nu inceteaza, este bine sa-l calmati fara sa-l luati in brate – vorbiti incetisor si tandru cu el, mângâiati-i spatele sau burtica si apoi indepartati-va de patut. In cazul in care copilul nu pare sa fie bolnav, dar continua sa plânga, mai asteptati cinci minute si apoi repetati vizita scurta la patut.


Aceste sfaturi sunt valabile numai in cazul in care sugarul nu pare sa fie bolnav. Copilasii bolnavi trebuie luati in brate pentru a se simti ocrotiti si ingrijiti. Daca repetati acest program, copilului ii va fi usor sa adoarma singur, chiar daca se trezeste in timpul noptii.


Aveti mare atentie insa! Daca un copil continua sa se trezeasca de cinci, sase ori pe noapte este recomandat sa anuntati medicul. Intre sase si 12 luni, „anxietatea separationala“ poate deveni o problema majora a bebelusului, determinându-i trezirea pe timpul noptii. Regulile in acest caz sunt identice: nu luati copilul in brate, nu aprindeti lumina, nu cântati si nu va jucati. Daca faceti vreuna din actiunile de mai sus incurajati bebelusul sa-si repete comportamentul.


Intre unu si trei ani


In perioada de la un an la trei ani, copilasii ar trebui sa doarma intre zece si 13 ore. Anxietatea separationala sau simpla dorinta de a fi alaturi de mama sau de tata poate cauza trezirea bebelusului in timpul noptii. Observati intre ce ore ale noptii incepe bebelusul sa dea semne de „insomnie“ si stabiliti-i rutina somnului.


Nu uitati ca nu trebuie sa fortati un copil de doi sau trei ani sa doarma pe timpul zilei, mai ales daca nu devine morocanos sau nu prezinta semne de oboseala. Parintii gândesc gresit uneori ca, daca nu-si culca bebelusul ziua, vor avea succes pe timpul noptii. Acest lucru este gresit, deoarece copilasii au dificultati de somn mai ales când sunt excesiv de obositi.


Stabilirea unei rutine a somnului ajuta copilul sa se relaxeze si sa se pregateasca pentru culcare. Programul-rutina dinaintea somnului poate sa dureze intre 15-30 de minute, timp in care ar trebui incluse activitati linistitoare precum citirea dintr-o carte, spalarea copilului sau ascultarea unei muzici molcome.


Oricare ar fi programul-rutina, copilul va insista probabil pentru a fi prelungit. Nu va lasati induiosata si nu complicati inutil sau lungiti acest program mai mult decât trebuie. O data marit si variat, acest program isi va pierde rolul initial pentru care a fost creat.


Când este posibil, ingaduiti copilului sa-si aleaga ce pijamaluta va purta, ce jucarie sa stea alaturi de el in patut, ce muzica sa asculte. Prin acest lucru creati copilasului impresia ca detine controlul asupra programului-rutina.


Chiar si cei mai ascultatori copii pot oferi motive diverse parintilor pentru a se trezi. Aparitia dintisorilor, dar si cosmarurile produc trezirea copilasului. Visele urâte sunt de-a dreptul infricosatoare pentru un copil, mai ales pentru ca acesta nu poate face inca distinctia intre realitate si imaginatie.


Pentru a preveni aparitia cosmarurilor, selectati cu atentie canalul de televiziune pe care-l vizioneaza copilul inainte de culcare. Când se trezeste din cauza unui cosmar, lasati-l sa vorbesca despre vis daca simte nevoia si stati alaturi de el pâna se linisteste. Apoi incurajati copilul sa se reintoarca la somn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS