14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrimavara, anotimpul durerilor de stomac

Primavara, anotimpul durerilor de stomac

Stresul zilnic, supararea, surmenajul si lipsa unei igiene riguroase in alimentatie determina uneori modificari patologice la nivelul stomacului, modificari ce conduc la aparitia durerilor de stomac.


Potrivit ele.ro, cauzele aparitiei durerilor sunt multiple. Printre ele se evidentiaza o simpla iritare a mucoasei stomacului, o dispepsie gastrica, o gastrita sau chiar ulcerul gastric.


Gastritele cronice apar datorita unui proces inflamator al mucoasei gastrice care duce treptat la atrofia acesteia si care, pe plan functional, duce la scaderea progresiva a secretiei gastrice.


Ulcerul gastric si duodenal au la origine aciditatea gastrica, precum si cauze de natura microbiana (Helicobacter pylori). Printre factorii care duc la iritarea mucoasei stomacului se evidentiaza: alcolul, fumatul, condimentele, medicamentele (aspirina, salicilati, bromuri, sulfamide, clorura de amoniu, etc), alimentele prea fierbinti sau prea reci, mese copioase, masticatia insuficienta, alimente nedigerabile sau insuficient pregatite, alimente infectate cu diversi microbi, orar neregulat si distant al meselor etc.


Perioadele dureroase apar, de obicei, primavara si toamna. Durerile de stomac pot varia ca intensitate, iar periodicitatea lor este, de cele mai multe ori, capricioasa depinzând de fiecare organism si de afectiunea in evolutie. Ele pot fi insotite si de alte simptome cum ar fi: varsaturi, eructatii, arsuri, lipsa poftei de mâncare, gust rau in gura. Uneori, din cauza durerilor si in urma restrângerii voluntare in alimentatie, pot aparea scaderi in greutate. Durerea reprezinta un semnal al aparitiei si evolutiei unor afectiuni ale stomacului si, pentru prevenirea ei, este necesara evitarea stresului, precum si o mare atentie referitoare la alimentatia zilnica.


 Sfaturi sanatoase


 In cazul aparitiei repetate ale durerilor de stomac va pot fi de ajutor urmatoarele recomandari:


• Liniste si calm in timpul meselor (evitarea lecturii, evitarea privirii emisiunilor de televiziune, evitarea discutiilor contradictorii etc).


• Masticarea alimentelor trebuie facuta indelungat si suficient (cu o dantura bine ingrijita).


• Mesele trebuie luate mereu la aceeasi ora.


• Evitarea meselor copioase care incarca stomacul.


• Sunt necesare patru, cinci mese pe zi (mai putin abundente).


• Fumatul este contraindicat si, daca este posibil, se reduce cât mai mult cu putinta.


• Sunt contraindicate bauturile alcolice care irita mucoasa stomacului (vin, bere, whiski, tuica etc.) precum si ceaiul concentrat sau cafeaua.


• Sunt contraindicate condimentele (piper, ardei iute, mustar, etc ).


• Evitati alimentele prea fierbinti sau prea reci, precum si alimentele tari, bogate in celuloza ca: ridichiile, fasolea boabe, lintea, mazarea boabe, ceapa uscata, castravetii, fructe cu coaje si sâmburi care pot irita mucoasa stomacului. Astfel acizii din anumite fructe nu au un efect benefic asupra mucoasei stomacului. Marul ca si compotul de mere nu sunt suportate bine de cei cu gastrita sau de catre cei cu ulcer.


• Evitati pâinea neagra, pâinea proaspata si pâinea prajita, preferând pâinea alba veche de o zi.


• Este contraindicata carnea provenita din animalele batrâne (mai ales cea insuficient fiarta sau fripta).


• Evitati alimentele preparate cu rântasuri, sosuri, ceapa prajita, maioneza etc.


• Evitati carnea grasa sau de vânat, mezelurile, conservele, ouale fierte tari, dulciurile concentrate.


• Sunt recomandate carnea de vaca, de vitel, de pasare (bine fiarta sau bine fripta), pestele slab (stiuca, salau, biban), taitei cu lapte, gris cu lapte, brânza de vaci, urda, casul dulce, telemeaua desarata, kefir, iaurt, supe crema de legume, soteuri, piureuri de legume, compoturi neindulcite de fructe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS