16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFilmele artistice, antidepresive

Filmele artistice, antidepresive

Filmele ne fac sa visam, ne elibereaza de problemele adunate in timpul zilei, ne invata cum sa râdem sau cum sa iubim. Un film bun este ca un covor zburator care ne introduce intr-o lume magica, unde fiecare isi gaseste un coltisor unde sa viseze. Intr-un anumit fel, filmele ne pot face viata mai frumoasa si, mai nou, ele s-au transformat intr-o metoda veritabila de tratament.


Psihoterapeutul britanic Bernie Wooder este autorul unei metode cu totul originale de tratare a problemelor emotionale, recomandându-le pacientilor sai sa se uite cât mai mult la anumite filme artistice si, desi poate suna incredibil, aceasta metoda chiar a dat rezultate. Pshihoterapeutul de la Royal College of Psychiatrists din Londra foloseste filmele ca pe un instrument pentru a-i ajuta pe oamenii cu probleme emotionale. Tratamentul se stabileste in functie de tipologiile de pacienti, care cuprind de la oameni de afaceri care si-au pierdut respectul pentru propria persoana pâna la femeia tradata de propriul partener. In general, aceasta terapie este potrivita pentru orice persoana care se simte nesigura pe proprile forte.


Profesorul Wooder a decis sa aplice aceasta terapie pe pacientii sai, in urma cu trei ani, la Guy Hospital. Aceasta idee i-a venit in timpul unei sedinte cu o pacienta, care fusese inselata de partener. „In timp ce vorbea, mi-a venit in minte o scena din «On the Waterfront», in care personajul interpretat de Marlon Brando descopera ca fratele sau, pentru care facuse un adevarat cult, nu era chiar asa de onest precum il credea el. Trairea care se putea citi pe chipul lui in momentul descoperirii adevarului era aceeasi cu trairea pacientei mele“, a povestit Woder, marturisind ca dupa ce a sfatuit-o pe pacienta sa mai vada o data filmul, ea nu a mai calcat niciodata pragul cabinetului sau. Cinematerapia presupune ca, in timpul vizionarii filmului, spectatorul sa vorbeasca despre subiectul acestuia, despre anumite momente care il impresioneaza, sa asculte mai atent coloana sonora a peliculei si sa fie atent la expresia chipurilor personajelor. In alte cazuri, vizionarea unui film este prescrisa ca o terapie pentru a incerca sa depaseasca o situatie psihologica problematica.


Fiecare problema cu filmul ei


De exemplu, unui om de afaceri care a ajuns din simplu slujbas la pozitia de presedinte al consiliului director al companiei unde era angajat i s-a recomandat sa vizioneze pentru o perioada indelungata de timp, in fiecare seara, filmul „Rocky“; unei femei incapabile sa se confrunte cu unele decizii vitale pentru viata sa i-a fost recomandat filmul „The Remains of the Day“, acesta putând sa o faca sa inteleaga ceea ce ar putea deveni in viitor daca nu-si va schimba urgent modul de viata, in timp ce „Zbor de-asupra unui zbor de cuci“ l-a ajutat pe un preot sa isi infrunte propria teama de a nimeri in clestele unui sistem rigid.


Recent, Wooder a mai adaugat un titlu la lista sa de filme terapeutice. Este vorba de „Brokeback Mountain“ care, dupa parerea lui Wooder, pe lânga faptul ca a câstigat recent trei Oscaruri, este cel mai bun remediu intr-o serie de neplaceri de ordin psihic. Unele paciente ale lui Wooder au declarat ca filmul le-a facut sa inteleaga ca deceptia pe care au simtit-o isi are originea in lipsa unor sentimente adevarate si profunde, precum iubirea si apropierea dintre cei doi cowboys – protagonistii filmului. Pelicula este recomandata de Wooder si pentru ameliorarea comunicarii intre doi parteneri care s-au certat.


Unei alte paciente, care suferea din cauza proastei relatii cu soacra, Wooder i-a recomandat sa vada impreuna cu sotul filmul „Rebecca“, versiunea din anul 1940, in care personajul feminin, Mrs De Winter, are un sentiment de inferioritate, datorita unui concurs de imprejurari, fata de prima sotie defuncta, Rebecca, a sotului ei. Wooder i-a recomandat sa vizioneze filmul impreuna cu sotul sau si sa-i atraga atentia la scenele care i se vor parea mai importante. Imediat dupa vizionarea peliculei, sotul femeii si-a dat seama ca mama sa ii umileste sotia si a luat imediat masuri: s-au mutat singuri.


Pentru fiecare „boala“, psihoterapeutul britanic a gasit un „leac“ pe masura. Astfel, pentru lipsa de vointa, medicul recomanda „Iron Will“, „Lawrence of Arabia“ sau „Rocky“, iar daca ati pierdut o persoana draga puteti viziona pelicule precum „Truly Madly Deeply“, „Ghost“, „Great Expectations“. Daca simtiti ca o luati razna din cauza datoriilor, luati o mica pauza si vizionati pelicula „The Money Pit“, pentru ca s-ar putea sa va ajute. In cazul in care nu stati tocmai bine la capitolul siguranta de sine vizionati pelicule precum „Shirley Valentine“ sau „Muriel’s Wedding“. In clipele când simtiti ca din cauza plictiselii puteti cadea in depresie, vizionati pelicula „Educating Rita“, iar daca relatia dumneavoastra traverseaza o perioada de criza, luati-va partenerul si urmariti impreuna „Before Sunrise“, „Before Sunset“.


In cazul in care viata dumneavoastra este complicata de relatii extraconjugale, nu pierdeti ocazia de a urmari pelicula „The Bridges of Madison County“, pentru ca s-ar putea sa va ajute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS