11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDieta relaxanta pentru spiritele incinse

Dieta relaxanta pentru spiritele incinse

Probleme la munca? Un examen dificil de depasit? In fata unor astfel de situatii, se intâmpla deseori sa mâncam mai mult sau sa simtim nevoia de alimente speciale. La fel de adevarat este insa ca exista riscul sa observam ca hainele preferate incep sa nu ne mai incapa si ca am luat câteva kilograme in plus.


Acestea sunt concluziile unui studiu dat publicitatii de International Journal of Obesity, realizat de cercetatorii niponi pe un esantion de 200 de angajati din industria manufacturiera. La acestia, s-a constatat ca obezitatea este provocata de stresul psihologic, cauzat de munca in exces si de posibilitatea redusa de control asupra propriei activitati. Cercetatorii au observat ca si tinerii „manânca mai prost“ daca sunt stresati. Intr-un studiu britanic, publicat de Health Psychology si realizat pe un esantion de peste 4.000 de adolescenti, cu vârsta medie de 12 ani, s-a constatat ca tinerii stresati, indiferent de sex, greutate, statut economic sau de etnie, sareau mult mai des peste micul dejun, mâncau mai multe alimente grase si gustari si mult mai putine fructe si legume. Oricum ar fi insa, nu toti reactionam la fel in fata stresului. Cel putin asa reiese dintr-un studiu american, dat publicitatii de Psychoneuroendocrinology, care a fost realizat pe un esantion de 59 de femei in premenopauza. Doamnele care in situatiile de tensiune prezentau un nivel mai ridicat de cortizol, „hormonul stresului“, consumau mai multe calorii si mâncau cu preponderenta mâncaruri dulci, spre deosebire de femeile care produceau mai putin cortizol.


Stresul cronic atrage caloriile


In general, stresul cronic negativ ne face sa mâncam mai mult sau sa preferam alimentele bogate in carbohidrati si grasimi. Chiar si cei mai atenti la calitatea si cantitatea alimentelor consumate absorb mai multe calorii si grasimi atunci când sunt stresati si renunta la carne si legume pentru a consuma alt tip de gustari. Insa alimentele cu un nivel ridicat de zahar si grasimi, precum ciocolata, biscuitii si dulciurile in general, chiar ajuta impotriva stresului? Aceasta intrebare si-au pus-o si cercetatorii de la Departamentul de fiziologie al Universitatii San Francisco, care au verificat efectul anumitor alimente deosebit de populare asupra unor cobai, supusi stresului cronic. Specialistii au observat ca soriceii erau atrasi mai ales de alimentele bogate in energizante (zahar si grasimi) si care dezvolta o obezitate abdominala. Insa, desi teoretic aparenta reducere a starii de stres poate fi de ajutor pe o perioada scurta, in timp, ea ar putea avea efecte negative, pentru ca obezitatea abdominala este considerata azi unul dintre principalii factori de risc cardiovascular (infarct si hipertensiune) si metabolic (diabet de tip 2).


Dieta impotriva stresului


In aceste conditii, cum trebuie sa folosim alimentele pentru a ne apara impotriva stresului? Ce dieta ne furnizeaza toate substantele nutritive necesare pentru sanatatea fizica si mentala si ne ajuta sa combatem simptomele stresului, precum problemele de digestie, anxietatea, insomnia, irascibilitatea?


In primul rând, alimentatia trebuie sa fie variata si echilibrata, cu multe fructe si legume. In plus, specialistii ne recomanda sa mâncam incet si sa mestecam bine.


Caloriile trebuie bine repartizate, cu mentiunea ca, in afara de micul dejun, masa de prânz si cina, sa luam in calcul inca doua gustari, cum ar fi un iaurt sau un fruct. Seara, inainte de culcare, puteti consuma o bautura calda, care stimuleaza acea parte din sistemul nervos ce favorizeaza relaxarea. Un mic ajutor poate veni si de la carbohidrati: una-doua caramele, o lingurita de zahar sau de miere, o bucatica de strudel, care pot influenta nivelul cerebral de serotonina, neurotransmitator asociat cu senzatia de bine. Daca aveti chef de ceva dulce, ar fi bine sa consumati fructe, lactate, iaurt, care contin anumite substante utile. Nu consumati sare in exces, beti apa multa si moderati consumul de cafea, precum si pe cel de alcool. Ţineti in casa doar lucruri „bune“, cu putine calorii: iaurt dietetic de vanilie, fructe de padure, fructe, de preferinta pasate si congelate, ca un fel de serbet, caramele si guma de mestecat fara zahar. Daca aveti chef sa va rasfatati cu o felie de tort, puteti „recupera“, reducând consumul de pâine si sarind peste primul fel la masa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS