6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Stiati ca…?

Primula este o planta originara din America de Sud adusa ulterior in America de Nord, chiar pâna pe coasta estica a Canadei, de catre americani care o utilizau in tratamentul bolilor dermatologice, al plagilor, al astmului si al virozelor. Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, primeste ulterior denumirea de „leacul bun la toate“. Uleiul extras din Primula de seara (Evening Primrose Oil) contine doi acizi grasi nesaturati, acidul alfalinoleic si acidul gammalinoleic, cunoscuti si sub denumirea de vitamina F. Primul este un acid gras esential, care nu poate fi sintetizat in organism, pe când acidul gammalinoleic este produs in organism, având ca precursor acidul alfalinoleic si, la rândul sau, constituie materia prima pentru sinteza prostaglandinelor. Prostaglandina E1 este cea mai importanta, având un rol primordial in combaterea arterosclerozei, hipertensiunii arteriale, obezitatii, trombozelor, fiind stimulanta a imunitatii si functiilor cerebrale.


Datorita calitatilor enumerate mai sus, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca 3% dintre caloriile introduse in organism prin alimentatie sa fie furnizate de catre acizii grasi esentiali, iar in cazul copiilor si al femeilor care alapteaza, aceasta pondere sa fie de 5%. Alimentatia omului modern este bogata in acizi grasi saturati si in uleiuri vegetale prelucrate industrial, din care lipsesc acizii grasi nesaturati. Din aceasta cauza se modifica raportul optim dintre aceste doua tipuri de acizi, acest lucru ducând la aparitia bolilor cardiovasculare.


Uleiul de primula contine aproximativ 72% acid linoleic si 9% acid gammalinoleic, iar din aceasta cauza poate fi considerat cea mai importanta sursa naturala de vitamina F. Acest ulei eteric are atât un efect neutralizant al radicalilor liberi, cât si un efect de impiedicare a formarii acestora. Jill Belch, de la Universitatea din Glasgow, a realizat un experiment pe 52 de bolnavi de artrita reumatoida, 17 dintre ei primind ulei de primula, alti 17 ­ o combinatie de ulei de primula si untura de peste, iar ceilalti 18 – placebo (o substanta inactiva, neutra). La 83% dintre pacientii primei grupe, durerile s-au ameliorat considerabil, acelasi rezultat fiind obtinut de catre 94% dintre pacientii celei de-a doua grupe, in timp ce doar 34% dintre componentii celui de-al treilea lot au renuntat la calmante. Un studiu efectuat pe 70 de femei din Marea Britanie a demonstrat ca prin administrarea zilnica de sase capsule de ulei de primula, in trei prize, 67% dintre ele au scapat total de simptomele neplacute, 22% au inregistrat ameliorari considerabile, in timp ce la 11 % nu s-a remarcat nici un efect. Alt efect al acestui ulei consta in ameliorarea starilor depresive la alcoolici, prin deblocarea transformarii acidului alfalinoleic in acid gammalinoleic, (PGE 1), transformare inhibata de alcool si generatoare de depresii psihice. De asemenea, uleiul de primula are efect protector asupra ficatului si rinichilor, organe agresate in mod special de alcool. Uleiul de primula intârzie aparitia complicatiilor diabetului zaharat, contribuie la buna functionare a glandei tiroide si incetineste procesul de imbatrânire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS