8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrimula, o planta vesela

Primula, o planta vesela

Primula este o floare in general de ghiveci, cu o larga varietate de culori. Poate fi sadita si in gradina, intr-un loc luminos, pâna la semiumbros.


Mediul in care se dezvolta primula cel mai bine este racoros si ferit de bataia directa a soarelui. Primula este o planta perena, cultivata de obicei ca planta anuala. Inmultirea se face prin seminte. Din cele spuse de specialisti, planta rezista, in general, doi ani. Infloreste la sfârsitul iernii si inceputul primaverii. Florile sunt dispuse in manunchi, sustinute pe tulpini verticale, si sunt dispuse sub forma de cuib intre frunze. Culorile florilor sunt variate: alb, roz, portocaliu, rosu, caramiziu, mov, violet, având de obicei un ochi galben-auriu in centru. Este necesara indepartarea florilor trecute, pentru a permite bobocilor sa se dezvolte. Frunzele sunt usor paroase si pot cauza reactii alergice. Radacina este groasa, scurta si carnoasa. Frunzele sunt conifere, rotund-conifere sau conifere invers. Codita frunzei seamana cu aripa deschisa. Coroana este albastra-vinetie.


Primula, o planta de inaltime mica


Cele mai raspândite nuante sunt cele derivate de la albastru, mov, violet, insa se intâlnesc si roz, rosii sau galbene. Floarea este mica si formeaza buchete. Frunzele sunt ovale si carnoase, de un verde inchis. Este o planta de inaltime mica, care nu necesita un ghiveci sau un spatiu in gradina prea mare. Excesul de apa ii dauneaza, asa ca trebuie urmarit gradul de umiditate al pamântului in care este plantata. In ghiveci se uda când pamântul devine uscat la suprafata. Nu se pulverizeaza si nu se lasa cu apa in farfurie.


Transvazarea plantei


Dupa perioada de inflorire, o data la doi ani, planta se transvazeaza, având grija sa nu se distruga bulgarele de pamânt, folosind un ghiveci putin mai mare (pâna la un diametru maxim de 15 cm). Plantele mai mari se divid, plantând portiunile despartite in ghivece separate. In anul in care plantei nu i se schimba ghiveciul se inlocuieste un strat de 1,5 centrimetri de pamânt. Se pastreaza planta la racoare (10-16 grade Cesius) si se continua udarea periodic, pâna la reluarea vegetatiei. Pamântul se mentine umed, fara exces de apa. Temperatura de pastrare trebuie sa fie relativ scazuta, aproximativ 15 grade Celsius. Când toate florile s-au ofilit, se poate planta in gradina. Primula se inmulteste prin seminte. Primula poate fi atacata de Botrytis (mucegai) daca este udata prea mult si daca nu este aerisit spatiul. Daca aerul este prea uscat, poate fi atacata de paianjenul rosu. Paduchele verde afecteaza cresterea noilor mladite. Se trateaza cu insecticid cu actiune sistemica.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS