8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCiobanescul maghiar, un câine de familie

Ciobanescul maghiar, un câine de familie

Ciobanescul maghiar este una dintre cele mai vesele rase canine. Este mereu in miscare si foarte loial familiei sale. Este un câine de familie excelent si se adapteaza usor in orice imprejurare.


Inteligenta nativa a ciobanescului maghiar il face usor de dresat, dar in acelasi timp ii confera si abilitatea de a face ce vrea el. Desi este neincrezator fata de straini, acest câine nu este niciodata agresiv, insa poate fi foarte galagios atunci când considera ca stapânul sau este amenintat in vreun fel.


Ciobanescul maghiar se adapteaza usor la orice temperatura, atât la caldura extrema, cât si la frigul iernilor geroase. Desi este relativ activ in interior, fiind plin de energie si extrem de jucaus, se adapteaza usor la viata din apartament. Este cel mai fericit daca i se permite sa alerge si sa se joace, mai ales daca are si un companion. Cu toate acestea, nu este recomandat pentru copiii mici, care au tendinta de a fi mai brutali cu el. Unele exemplare din aceasta rasa iubesc apa si inoata foarte bine.


Blana cu aspect de „sfoara“


Blana ciobanescului maghiar este foarte diferita de cea a altor rase de câini. Pe la vârsta de sase luni aceasta incepe sa se formeze, firele fine din interior incepând sa se „toarca“ cu firele mai dure din exterior, dându-i acel aspect de sfori. Aceste „sfori“ trebuie separate manual periodic. Spalatul nu este dificil, insa, daca nu se foloseste un uscator de par, blana unui ciobanesc maghiar se usuca in doua zile. Nu napârleste si de multe ori persoanele care sunt alergice la câini nu prezinta reactii si la aceasta rasa. Un ciobanesc maghiar traieste in medie peste 12 ani si nu are boli specifice rasei. El este extrem de atasat de stapân si poate suferi daca este departe de acesta. In cazul in care stapânul va fi departe de el pentru o perioada, se recomanda o acomodare prealabila a câinelui cu persoana sau locul in care va trebui sa stea.


Material realizat in colaborare cu medicul veterinar Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS