7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOferta variata de flori si pomi fructiferi

Oferta variata de flori si pomi fructiferi

Craiovenii, indiferent ca stau la casa sau la bloc, o data cu venirea primaverii, cumpara flori si pomi fructiferi pentru infrumusetarea balcoanelor sau a gradinilor. Oferta este bogata atât in pietele craiovene, cât si in hipermarketuri.


Proverbul „Cu o floare nu se face primavara“ este perfect adevarat. Craiovenii dornici de a-si amenja balconul sau gradina pot alege in aceste zile din oferta variata pusa la vânzare atât in pietele municipiului, cât si in magazinele de specialitate. Pomii fructiferi se gasesc intr-o gama variata de soiuri. Ciresii de mai sunt concurati de cei pietrosi (care dau rod in lunile iunie – iulie) din gama Van, Stela sau Rubin. Pretul variaza intre 12 si 15 RON/bucata. Comerciantii sustin ca dau rod in al treilea an de la plantare. Cei mai multi pomi fructiferi sunt adusi de la pepiniere din Ardeal si din sudul tarii. Cum solul este diferit, comerciantii recomanda plantarea pomilor care merg la orice tip de pamânt. Merii si prunii sunt considerati pomi mai rezistenti. Oferta pentru meri este bogata: de la Marul de Voinesti, un soi dulce si timpuriu, la Marul Ionatan sau Marul Florina Idared, ale caror fructe se pastreaza foarte bine si in timpul iernii. Prunii sunt cei mai cautati, dupa cum spun vânzatorii. „Lumea se inghesuie sa cumpere pruni. Majoritatea clientilor ne cer parerea in legatura cu prunii pentru tuica. Cel mai productiv prun este Anna Spath“, a spus Maria Gheorghisor, comercianta din Aiud.


Alte soiuri de pruni sunt Renglod, Tuleu Gras, Stanley, Carpatin etc. Preturile la meri si pruni sunt cuprinse intre 10-15 RON/bucata. Printre pomii mai pretentiosi pe care craiovenii pot sa-i planteze in gradina se numara caisii si piersicii, care cresc foarte bine in soluri mai nisipoase.


Oferta de flori si pomi din strainatate


Pentru o gradina frumoasa, comerciantii au scos la vânzare de la gardul viu, care se vinde cu 2- 3 RON/bucata, la multitudinea de soiuri de trandafiri, care costa 8 RON/bucata. Coacazul negru, alb si rosu se gasesc la pretul de 6 RON/bucata, iar vita nobila costa intre 4 -5 RON/bucata. Bulbii de gladiole au preturi cuprinse 9 – 10 RON/plicul.


Delicatele panselute se vând cu 2 RON/5 bucati. Plicul cu bulbi de dalii costa 8 RON, iar trei bulbi de chiparoasa costa 4 RON. Marile magazine comercializeaza atât pomi autohtoni, primiti de la statiunile experimentale din tara, cât si adusi din strainatate, in special din Italia si Olanda. Acestia din urma sunt mai scumpi, preturile variaza de la 25 la 40 RON/bucata.


Sfaturi practice


Cei care vor sa cumpere si vor sa fie siguri ca pomul are sanse sa rodeasca trebuie sa fie atenti la câteva amanunte:


– tulpina sa aiba in sectiune culoare alb-sidefiu si nu maro;


– scoarta sa fie verde stralucitor;


– radacina sa aiba culoarea alba;


– ramurelele sa nu fie aplecate;


– frunzele sa nu fie ingalbenite;


– sa nu existe semne de deshidratare;

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS