5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSofia - orasul renascut dupa al doilea razboi mondial

Sofia – orasul renascut dupa al doilea razboi mondial

Sofia, capitala Bulgariei, este un oras compact, care atrage atentia vizitatorului cu un amestec ingenios de stiluri arhitecturale, fiind reconstruit in cea mai mare parte dupa al doilea razboi mondial. Din fericire, nu toate cladirile valoroase au fost distruse in timpul conflagratiei, astfel ca pot fi admirate si in prezent.


Dupa cum informeaza site-ul Yahoo!News, istoria Sofiei – cuvânt care in limba greaca inseamna „intelepciune“ – incepe acum aproape trei mii de ani. In secolul al III-lea, romanii au construit ziduri puternice in jurul orasului, acesta constituind un punct extrem de important in marsul spre Constantinopol. In prezent, Sofia gazduieste multe locatii arheologice unde vizitatorii pot „citi“, pur si simplu, istoria acestor locuri.


Inca din cele mai vechi timpuri, orasul a fost faimos pentru abundenta de izvoare cu ape minerale, multe dintre acestea existând si acum.


Principalul punct de atractie este marea catedrala Sveta Nedelya. Aceasta a fost restaurata dupa un atentat cu bomba, executat in 1924, care s-a soldat cu moartea multora dintre membrii guvernului din acea perioada. De asemenea, biserica St. Petka Samardjiiska, construita in secolul al XIV-lea si cunoscuta pentru frescele sale extraordinare, nu trebuie ratata sub nici o forma. Dar nu putem pierde din vedere nici Muzeul National de Istorie, Universitatea Sofia, bisericile, mausoleurile si bulevardele impresionante pe care acest oras le are de oferit.


Catedrala Memoriala „Alexandru Nevski“, a carei constructie a fost finalizata in 1912, sta marturie sacrificiului militarilor rusi in timpul razboiului pentru eliberare de sub ocupatia otomana, din 1877-1878. Criticii de arta considera ca aceasta biserica este una dintre cele mai valoroase piese de arhitectura din Balcani. In peste 30 de ani de munca asidua la constructia catedralei, mesteri si artisti din sase tari au impodobit cele cinci pasaje din interiorul ei cu icoane, fresce si candelabre deosebite. Urmeaza Rotonda Sfântului Gheorghe, situata in curtea din spatele hotelului Sheraton. Constructia, amplasata pe ramasitele unei strazi bizantine din secolul al II-lea, este decorata cu fresce medievale. Cu siguranta, nu pot fi trecute cu vederea catedrala Sfânta Sofia, cu detaliile sale celebre in mozaic, datând de aproape 1.600 de ani, mormântul soldatului necunoscut si mormântul poetului national Ivan Vazov.


Unde mâncam


Principalele mâncaruri bulgaresti includ carne fiarta, fripta sau prajita, având ca garnitura cartofi, fasole, brânza si salate de diverse tipuri. In ceea ce priveste desertul, bulgarii nu par sa aiba preferinte, consumând absolut orice, de la salata de fructe la placinta cu brânza.


Astfel, daca stati in capitala bulgara pentru mai multe zile, puteti alege sa luati masa la hotelul in care sunteti cazati. Printre cele mai cunoscute se numara „Bozhour“, „Gloria Palace“, „Goroublyane“, „Hilton Sofia“ si „Geneva“. Dar daca sunteti doar in trecere, Sofia va ofera câteva restaurante excelente unde va puteti potoli foamea. Intre acestea se remarca „Nike“, care, desi nu are spatiu pentru prea multe mese, ofera clientilor sai cele mai gustoase preparate traditionale bulgaresti; „Petru I“, un restaurant cu specific rusesc situat chiar in centrul Sofiei, unde vizitatorii pot degusta pelmeni (coltunasi – n.r.), blini (placinte rusesti – n.r.) sau vareniki (prajiturele tipic rusesti – n.r.) si nelipsita vodca ruseasca, precum si restaurantul „Chevermeto“, care combina interiorul rustic cu preparate traditionale si muzica din folclorul bulgaresc.


Bineinteles, daca restaurantele nu sunt tocmai ceea ce cautati, Sofia nu duce lipsa nici de baruri si cluburi. Astfel, puteti petrece o seara de neuitat la barul „Intermezzo“, unde veti avea parte de muzica buna, bauturi selecte si conversatii interesante. Daca insa sunteti fani ai genului jazz, va puteti refugia in clubul „La Strada“, pe strada 6 Septembrie, unde va veti bucura de muzica preferata intr-o ambianta calda si prietenoasa.


La cumparaturi


Ori de câte ori vizitati Sofia, nu trebuie sa ratati magazinul de antichitati „Letostrui“, de pe strada Rakovski. Chiar daca porniti cu ideea ca nu vreti sa cumparati nimic, micile „curiozitati“, la preturi mai mult decât acceptabile, va vor atrage atentia cu siguranta.


De asemenea, nu puteti rata principalul magazin din Sofia, situat in apropiere de Biserica St. Nedelya. Acolo veti gasi câte ceva din toate, cladirea fiind supusa unui proces continuu de modernizare.


Festivaluri nationale


Festivalul „Trifon Zarezan“, care se desfasoara in fiecare an pe 14 februarie, este una dintre cele mai vechi sarbatori dedicate cultivatorilor de vita-de-vie. Totodata, bulgarii indragesc foarte mult „Kukeri“, un festival al primaverii celebrat in Muntii Rodopi, la care participantii poarta costume nationale si masti pentru a executa un dans mistic. In popor se crede ca dansul cu masti alunga spiritele malefice.


Urmeaza „Festivalul trandafirilor“, o alta traditie cu vechime, care este sarbatorit in fiecare an la Kazanlak Karlovo, in prima zi de duminica din luna iunie, cu cântece si dansuri populare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS