11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Tumboa tendash elistchia mirabilis tendash este o gimnosperma care traieste in desertul Kalahari din Africa. Tulpina inalta de 50-60 cm are forma unei cupe. Planta poarta numai doua frunze, opuse, liniare, lungi de doi metri si late pâna la un metru. Acestea sunt pieloase si rezista tot timpul vietii de aproape 100 de ani. Vântul sfâsie frunzele in franjuri, pe când de la baza ele cresc mereu.


Mai multi elevi au facut cercetari, astfel, colectând de doua ori pe saptamâna apa dintr-un golf si testând alcalinitatea, pH-ul, oxigenul, dioxidul de carbon, fosfatul si alte calitati ale apei, au descoperit un declin pe termen lung al apei.


Rafflesia arnoldifam traieste in padurile tropicale din Sumatera, Djaa si Calimantam, ca parazit, pe radacinile unor liane. Aceasta planta ciudata nu are tulpina si nici frunze, ca rezultat al parazitismului. Intreaga planta se reduce la o radacina foarte scurta si la o floare solitara gigantica, cu diametrul de aproape 1 m, fiind cea mai mare floare din lume.


Baobabul tendash Adansonia este arborele renumit al Africii, prin marea grosime a trunchiului, cu circumferinta de 30 m, dar si prin detinerea recordului de vârsta, care la unele exemplare a atins 5.000 de ani.


Dracontium Gigas se aseamana cu un arbore inalt de câtiva metri. Dar trunchiul acestei plante este in realitate un petiol de grosimea unui om si inalt de peste patru metri, petiol care are aparenta unei tulpini. In vârful petiolului este o singura frunza gigantica, cu limbul foarte crestat.


Stiinta a stabilit ca pestii au voce si auz. Dar intre ei se inteleg… in limba lor. Un invatat a demonstrat recent ca melodiile armonioase care se raspândesc in apa, in forma de evantai, au o influenta placuta asupra pestilor si-i atrag spre mal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS