22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIguanele, posibile animale de companie

Iguanele, posibile animale de companie

Iguanele sunt unele dintre sopârlele preferate ca animale de companie.


Iguanele petrec majoritatea timpului la soare, in salbaticie. In captivitate, lumina solara nefiltrata este importanta pentru formarea si asimilarea vitaminei D. Iguanele au nevoie de vitamina D pentru a procesa calciul din corp, la fel ca si oamenii. Razele ultraviolete sunt benefice ca si complement al luminii solare. Este bine insa ca iguana sa beneficieze saptamânal de câteva ore de lumina solara naturala, pe lânga iluminarea artificiala de pe durata zilei (12 ore din 24). Iluminarea artificiala este si o sursa buna de caldura, alt factor important pentru buna dezvoltare a unei iguane. Acestea sunt animale ierbivore. Leguminoasele de culoare verde inchis, precum stevia, frunzele de mustar, gulie si papadie, precum si mici cantitati de varza furajera si spanac bine tocate sunt sanatoase pentru iguane. In plus, aceste animale au nevoie sa le fie administrat un supliment de calciu.


Temperatura din acvariu


O temperatura a mediului inconjurator nepotrivita poate impiedica buna digestie a iguanelor, poate afecta sistemul imunitar si poate duce la letargie. Temperatura din acvariul iguanei trebuie sa fie cuprinsa intre 29 si 35 de grade Celsius ziua si 24 de grade Celsius noaptea. Cel mai bun culcus pentru cusca iguanei este format din ziare sau prosoape de hârtie, având in vedere ca trebuie inlocuit zilnic. Culcusurile din stiuleti, nisip, pietris, rumegus, coaja de copac nu sunt recomandate, pentru ca iguanele au tendinta de a le mânca, ceea ce le-ar putea face rau.


Pentru a mentine o iguana sanatoasa si fericita, aceasta are nevoie de o vizita la medicul veterinar cel putin o data pe an, pentru un control de rutina, incluzând vaccinarea. In cazul in care iguana devine letargica, ii apar bube pe piele sau incepe sa schiopateze. Acestea sunt semnele unei boli metabolice a oaselor, care poate fi fatala daca nu primeste imediat ingrijire medicala. Cel mai des intâlnite probleme de sanatate la iguane sunt abcesele, bolile degetelor, parazitii si stomatitele.


„Asternutul“ iguanelor trebuie schimbat zilnic


Iguanelor nu ar trebui sa li se permita sa circule prin casa. Acvariile mari din sticla, poliuretan sau plasa sunt necesare pentru acomodarea iguanei. Acvariul iguanei trebuie curatat frecvent, o data sau de trei ori pe saptamâna. Atunci când se face acest lucru, nu trebuie folosit niciodata sapunul, inalbitorul sau alte substante chimice. Mirosul pe care il degaja acestea este suficient pentru a omori o iguana. Se foloseste pur si simplu apa fierbinte si o perie aspra. De asemenea, se spala chiar si pietrele, betele si celelalte elemente decorative. Mai mult, „asternutul“ iguanelor trebuie schimbat zilnic. Si pentru ca in salbaticie iguanele traiesc in asociere cu apa, prezenta unei surse de apa proaspata si curata in acvariul acesteia, pentru baut si imbaiat este foarte importanta. Iguanelor le place la nebunie sa se balaceasca (se umple cada pâna la jumatate cu apa la temperatura camerei si se lasa iguana sa se delecteze in voie). Va inota si se va juca ore intregi. Apa ajuta la umectarea pielii, iar imbaierea propriu-zisa ajuta si la indepartarea bacteriilor de sub unghii si solzi.


Material realizat in colaborare cu medicul veterinar Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS