13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Bucataria vesela

Va place sa decorati sufrageria, dormitorul… dar uitati de cele mai multe ori de bucatarie si va multumiti sa cumparati un corp de bucatarie si sa il montati; vopsiti sau puneti gresie sa se asorteze naiv si gata. Numai ca, in timp, va plictisiti de acest decor si parca va dispare si cheful de a gati sau de a petrece timp in bucatarie. Ce e de facut?


In primul rând trebuie sa va gânditi ce stil vreti sa adoptati. Probabil veti spune ceva elegant, primitor, vesel, care sa va imbie sa gatiti sau sa stati sa va beti cafeaua, sa mâncati. Dar veti mai spune ca nu prea se poate sa ai o bucatarie care sa aiba toate atributele acestea si sa fie si functionala. Daca sunteti putin indraznete, eleganta nu inseamna doar sobru, iar functionalul nu inseamna banal. Iata câteva propuneri pentru decorarea bucatariei intr-un stilul vesel si elegant.


Pasul 1. Eliberati incaperea de toate accesoriile, electrocasnicele si mobila, daca vreti o schimbare totala puteti alege sa desfiintati si faianta sau gresia, linoleumul etc. O data facut acest prim pas va va fi mai usor sa „vizualizati“ si sa va apucati de treaba.


Pasul 2. Pentru ca stiti deja ce vreti, o bucatarie eleganta, sic, vesela, alegeti accesoriile – nu toate, dar macar câteva principale – urmând ca la sfârsit doar sa completati. Puteti incepe prin a cumpara un set de vesela in forme simple, dar vesele: farfurii in forma de fructe, boluri si recipiente colorate. Nu uitati insa regulile: nu amestecati mai multe stiluri si culori fara coordonare. Nu e de ajuns sa corespunda ca forma… culoarea e si ea la fel de importanta si invers.


Pasul 3. Alegeti o culoare luminoasa pentru intreaga bucatarie. Daca vreti sa renuntati la faianta puteti vopsi, e mai ieftin si contrar anumitor pareri este potrivita oricarui stil de bucatarie. Nu este recomandat sa folositi si gresie si faianta impreuna.


Pasul 4. Mobila. Aici poate incepe distractia. Daca tineti cont ca minimalismul este inca preferat ca stil de design interior, mobila va trebui sa fie simpla si putina, dar vesela. Asadar, alegeti mobila care are detalii (nu multe) sofisticate (dar nu in stilul elegant clasic) sau inedite. Mobila trebuie sa fie in aceleasi tonuri ca vopseaua, faianta, gresia peretilor. O propunere indrazneata: puteti folosi in bucatarie scaune si masa din fier forjat, ca acelea care se foloseau pentru terase, dar vopsite in culori vesele sau in nuantele dominante, decorate cu pernute in culori si modele indraznete.


Pasul 5. Accesorii. Probabil cea mai frumoasa parte a intregii decorari este accesorizarea. Alegeti servetele de bucatarie, fata de masa, recipiente intr-un stil vesel si indraznet, dar simplu – accentul punându-l pe culoare. Intr-o bucatarie in care tonurile dominante alese ar fi de alb si bleu, accentele pe nuante de rosu, verde, maro vor incalzi atmosfera si ii vor conferi aerul de proaspat si vesel pe care l-am urmarit de la inceput. Daca sunteti adepta covoarelor in bucatarie, poate arata foarte frumos un covor din lâna subtire (nu puneti covoare de tip „persan“ in bucatarie – se imbâcsesc si sunt anevoios de curatat!) in culori coordonate cu celelalte accesorii.


Pasul 6. Legumele si fructele la vedere! O modalitate foarte potrivita si ieftina este decorarea cu legume si fructe. Pastrati intotdeauna pline platouri, castroane sau fructiere pline cu legume si fructe. Puteti folosi mai multe tipuri de fructe si legume sau puteti opta pentru un singur tip, in vase de sticla sau intr-o singura culoare. Efectul va fi oricum foarte imbietor. De asemenea, pot fi folosite condimente pentru creearea unor aranjamente decorative, cam orice, cu doua conditii: sa nu aiba un termen scurt de valabilitate si sa nu va incurce in activitatile efectuate. Nu uitati de plante, nu trebuie sa faceti o mica sera, o planta sau maximum trei mai mici sunt de ajuns. Puteti crea intr-un ghiveci o mica gradina de ierburi aromatice: cimbru, salvie, tarhon, patrunjel, menta. Va vor fi de ajutor, improspateaza atmosfera si arata si foarte bine! Nu uitati sa asortati stilului si corpurile de iluminat si sa folositi si lumânari pentru cine speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS