10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Babuinul (Papio Ursinus) este cea mai mare maimuta din familia primatelor din Lumea Noua, fiind un animal relativ mic: nu depaseste 35-40 kg si 60 cm inaltime.


Babuinii traiesc in Etiopia, Somalia sau chiar Peninsula Arabiei, convietuind in grupuri mari, de pâna la 200 de membri, impartiti in bande de câte opt – zece haremuri, conduse fiecare de un mascul.


Hrana de baza a babuinului este formata din plante, fructe sau pui de porc mistret.


Masculul babuin este mai interesant ca studiu decât femela, el având pielea capului, gâtului si umerilor rosie, neacoperita de blana. Ajunge la maturitate la sapte ani si tine sub comanda stricta toate femelele din harem, crescând adesea puii orfani.


Babuinii, in captivitate, pot trai pâna la 37 de ani.


Mandrilul este o ruda mai mica a babuinului, fiind intâlnit in Africa Centrala si de Vest (Camerun, Gabon sau Congo). Ca si celelalte maimute, este omnivor, mâncând plante, fructe sau termite, traieste in grupuri mari (20-50 de maimute) care se aduna in cete numeroase si foarte galagioase, de pâna la 200 de mandrili. Femela face un singur pui, pe care il naste intre decembrie si aprilie, mandrilul având sanse de viata de pâna la 40 de ani (in captivitate).


Mandrilul este cea mai colorata maimuta, având nasul rosu inconjurat de diferite nuante de albastru strident.


Maimuta urlatoare – ca si gibonul (sau maimuta care cânta) – este o specie de primate care, dupa cum ii spune si numele, scoate niste sunete ciudate in timpul imperecherii sau in timpul luptelor cu alti masculi, ca un cântat prelung.


Maimuta urlatoare traieste in padurile ecuatoriale bogate in frunze ce contin multa apa din Brazilia, Paraguay si Argentina, fiind o maimuta arboricola si diurna (doarme noaptea si se hraneste ziua); coboara uneori din copaci pentru a bea apa.


Maimutele urlatoare femele au blana aurie pâna la galben-inchis (in timp ce masculii sunt complet negri la maturitate) si nasc un singur pui, care foarte rar supravietuieste.


Masculul maimutei urlatoare are limba roz si neagra pe margini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS