10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinStarea sanatatii se citeste pe fata

Starea sanatatii se citeste pe fata

Orice dereglare a sanatatii se repercuteaza si asupra tenului, fapt recunoscut inca din timpurile mai indepartate, când bolile erau diagnosticate si evolutia lor era prevazuta in functie de aspectul si de culoarea tenului. Nu exista tulburare care sa nu aiba influenta asupra pielii, in general, si in special asupra tenului. Atât stilul de viata, cât si modul de functionare a organismului au un cuvânt greu de spus in intreaga infatisare a unei persoane. Astfel, ideea de a rezolva problemele tenului numai prin ingrijiri externe, fara a urmari totodata mentinerea unei bune stari fizice si psihice, este, desigur, eronata.


Dereglari in hidratarea pielii


Apa reprezinta 2/3 din greutatea corpului, are o importanta deosebita pentru procesele fizice si chimice care au loc in organism, dând totodata tonicitate si elasticitate pielii. O piele normal hidratata este supla, catifelata, elastica, pe când o piele deshidratata isi schimba culoarea, se ofileste si pot aparea riduri.


In conditiile in care o persoana se ingrijeste insuficient, sudoarea, sebumul si scuamele cornoase care se elimina in mod normal, neindepartate prin ingrijirea de zi cu zi, astupa orificiile glandelor sudoripare si sebacee, survenind o tulburare a functiei normale a acestor glande. Prin descompunerea sudorii si a sebumului de la suprafata pielii, reactia ei acida devine alcalina, dând posibilitatea microbilor de a se dezvolta.


Tulburarile digestive


Tulburarile digestive au o influenta deosebita asupra tenului, intre piele si organele digestiei existând o strânsa legatura. O alimentatie rationala este aceea bogata in vitamine si saruri minerale, lipsa acestora sau insuficienta vitaminei A determinând uscaciunea si descuamarea pielii. Unele alimente pot determina stari alergice, reflectate prin aparitia de eczeme sau urticarii care se pot datora unei defectuoase asimilari a proteinelor. O alimentatie bogata in grasimi si in hidrocarbonate mareste eliminarea de sebum care convine tenului uscat, dar dezavantajeaza tenul gras.


Introducerea in alimentatie a condimentelor si a bauturilor alcoolice poate determina o vasodilatatie persistenta la nivelul fetei. Vinisoarele rosii pronuntate si chiar sub forma de retea pe nas, pe umerii obrajilor, se pot datora unei alimentatii necorespunzatoare, dar si functionarii defectuoase a ficatului. Stomacul prea incarcat, ficatul supus la efort prea mare, o digestie greoaie, prin eruptiile care se pot ivi, constituie un semnal de alarma pentru ingrijirea sanatatii, stiut fiind ca administrarea unui purgativ poate inlatura constipatia numai pe moment, fara a vindeca tulburarile digestive respective. Acestea nu provoaca insa numai eruptii, ci si alte neajunsuri: herpesul buzelor, mâncarimi ale pielii etc.


Starea psihica si circulatia sanguina


Starea psihica – tensiunea nervoasa – se observa deseori prin anumite exteriorizari ale fetei. O sperietura albeste fata, emotia o roseste, in timp ce socurile puternice pot determina chiar depigmentari sau aparitia unor leziuni cutanate. Starea de oboseala, somnul necorespunzator se reflecta de indata asupra tenului, prin aparitia de cearcane mari in jurul ochilor.


Unele boli ale ficatului, insuficienta ovariana, constipatia, lipsa vitaminei P din organism pot determina fragilitatea capilarelor, ceea ce poate duce la aparitia cuperozei.


Aspectul exterior este legat, asadar, si de regimul alimentar care trebuie supravegheat. De aceea suntem permanent sfatuiti sa inlocuim din alimentatie tot ceea ce poate incarca organismul cu grasime, sa eliminam alcoolul care distuge vitaminele atât de pretioase sanatatii epidermei, sa ne odihnim si sa nu pierdem noptile, deoarece oboseala exagerata distruge echilibrul functiilor nervoase si organice, sa evitam prânzurile copioase, care cuprind grasimi, preparate din sosuri si dulciuri, sa facem o cura cu vitamina E care se gaseste in legume verzi, oua, lapte, salata verde, soia, nuci, sa nu lipsim organismul de apa (1,5-2 l /zi), sa ne demachiem fata seara, chiar daca nu ne-am machiat peste zi.


Tenul spune tot


Tenul palid indica anemie antrenata de insuficienta hemoglobinei in globulele rosii. Tenul palid si fata putin umflata, in special pleoapele, pot fi cauzate si de unele tulburari ginecologice.


Tenul galben indica anemie prin distrugerea globulelor rosii (pigmentii biliari care, in loc sa fie eliminati, se acumuleaza in tesut).


Tenul rosu arata ca sângele este foarte bogat in globule rosii, are tendinta de a se ingrasa sub piele (alimentatie prea abundenta).


Tenul violet arata ca sângele este viciat de tulburari glandulare nervoase, stagneaza in piele, provocând pete violete care se accentueaza la frig.


Tenul gri-plumburiu indica un dezechilibru al globulelor rosii.


Tenul cu comedoane mici arata ca sângele este incarcat de toxine, defectuos eliminate de stomac si ficat.


Nu uitati!


Vitamina E dezintoxica epiderma, da elasticitate si stralucire.


Apa dezinfecteaza, combate uscaciunea pielii si reechilibreaza, stopând procesul de imbatrânire a pielii.


Curatarea pielii apara tenul de infectii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS