27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Masa de duminica

Ciorba de ciocanele


Ingrediente: trei picioare de porc (partea de jos,) o ceapa, doi morcovi, o telina mica, o radacina de albitura, un ardei gras rosu, doua rosii, doua oua, otet sau lamâie, sare, piper boabe, doi catei de usturoi.


Mod de preparare: Se curata partea de jos a picioarelor, se transeaza pe incheieturi ca sa mearga usor, se spala cu apa rece si se pun la oala sub presiune impreuna cu sarea, piperul, zarzavatul, mai putin ardeiul gras si rosiile. Dupa aproximativ o ora se raceste oala, se scoate capacul. Se pun din nou la foc si când fierb se adauga rosiile tocate marunt si ardeiul gras tocat fâsii subtiri. Când au fiert si aceste ingrediente, se bat galbenusurile cu otet sau zeama de lamâie si usturoiul pisat si se adauga mestecând usor. Se stinge focul si se adauga verdeata (patrunjel si leustean tocate marunt). Se poate drege cu smântâna.


Stroganoff


Ingrediente: 300 g piept de pui, 250 g ciuperci, doi catei de usturoi, sare, piper, doua linguri de vin alb, un pahar de whisky, patru cartofi, 150 g smântâna.


Mod de preparare: Se taie pieptul de pui felii de snitel putin mai groase si se condimenteaza cu usturoiul taiat marunt, sare, putin piper si se toarna pe deasupra doua sau trei linguri de vin. Se lasa 15 minute. In prealabil, se pun cartofii (pentru garnitura) la cuptor, dupa ce au fost spalati bine si se coc in coaja. Intr-o tigaie mare se rumeneste cu putin undelemn carnea, se inabusa cu vinul si usturoiul si se lasa sa dea un clocot bun, se flambeaza cu whisky deasupra focului, se pune deoparte putin, sa se stinga, dupa care se pune smântâna. Se pune pe foc slab trei minute. Se serveste cu cartofii copti in cuptor.


Salata „Curcubeu“


Ingrediente: doua portocale mari, un mar rosu, un mar verde, doua banane, boabe de struguri, fructe din compot (ananas, visine, caise, piersici), stafide.


Mod de preparare: Portocalele se curata de coaja si se desfac in felii care se taie in doua. Merele se spala si se taie cubulete (necuratate de coaja). Bananele se taie si ele cubulete, iar fructele din conserve sau din compot se taie de marimea cubuletelor de mere.  Toate fructele se aseaza pe o farfurie sau pe un platou putin mai adânc, astfel: fiecare tip de fruct (cele taiate cubulete plus strugurii se aseaza in forma unei linii curbe, astfel ca dupa ce toate sunt aranjate sa apara ca un curcubeu.  Trebuie avut grija ca fructele asezate pe platou sa aiba cât mai putina zeama. Pe deasupra se presara stafidele, astfel incât sa dea impresia unei ploi peste curcubeul de fructe.  Se lasa putin timp la rece sau se serveste proaspata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS