11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimentatie sanatoasa in caz de gastrita

Alimentatie sanatoasa in caz de gastrita

Ideea de baza a alimentatiei in gastrite este sa fractionati masa in cinci, sase mese pe zi, pentru a va feri de incarcarea stomacului cu o singura masa satioasa. Renuntati la fumat si, pe cât posibil, la orice fel de alcool. Desi in dieta prezentata mai jos alcoolul nu este exclus, el este bine sa fie consumnat cu mare moderatie.
Nu se manânca alimente alterate. Gusturile de dulce, picant, acru sau amar pot declansa pusee de gastrita printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat. Pentru a se calma durerile de burta care pot aparea este bine sa se utilizeze ceaiurile medicinale de menta, musetel, chimen si rostopasca.


In cazul gastritelor cronice hiperacide este recomandat ca regimul sa fie tinut chiar timp de trei, patru ani pentru ca gastrita sa se vindece total. Iata o lista a alimentelor permise si o lista a alimentelor interzise.


Alimente permise


Fainoase: Fainoasele albe trebuie fierte foarte bine si este preferabil sa fie servite sub forma de sufleuri sau budinci. Este permisa si mamaliga, dar foarte bine fiarta.


Carne: Este permisa carnea slaba de vaca, pui sau porc fara grasime. Carnea poate fi servita doar sub forma de rasol, sufleu sau budinca. Pestele alb este, de asemenea, permis si doar sub forma de rasol.


Brânzeturi: Sunt permise brânza dulce de vaci, urda si casul nesarat.


Oua: Ouale sunt permise, dar numai fierte si moi. Puteti face si ochiuri românesti (in apa fiarta).


Legume: Legumele permise sunt dovleceii, cartofii, morcovii, mazarea. Legumele pot fi servite fierte sau sub forma de piureuri, supe-creme sau sufleuri.


Fructe: Sunt permise sucurile dulci, piureurile de fructe sau compotul. Nu sunt permise decât fructele dulci (nu citricele).


Materii grase: Sunt permise untdelemnul, galbenusul de ou, margarina nesarata, untul proaspat.


Bauturi: Este permis sa beti lapte, ceai, suc de fructe dulci (nu citrice).


Dulciuri: Dulciurile permise sunt sucurile de fructe, frisca, compotul, budincile din fainoase si dulciurile pe baza de crema de brânza de vaci.


Zahar: Este permis zahar cu moderatie, miere amestecata cu unt.


Alimente interzise


Fainoase: Este interzisa cu desavârsire pâinea, atât cea neagra, cât si cea alba. Sunt permisi pesmetii special pentru cei bolnavi de gastrita.


Carne: Sunt interzise carnea grasa, pielea de pui, carnea afumata, mezelurile, vânatul, conservele de carne, snitelul, tocaturile si piftia. Sunt interzise, de asemenea, carnea de peste gras, pestele prajit sau marinat, precum si cel afumat sau conservat.


Brânzeturi: Sunt interzise brânzeturile fermentate, sarate sau conservate.


Oua: Sunt interzise ouale prajite sau cele fierte tari.


Legume: Sunt interzise legumele tari si crude, cum ar fi ridichiile, castravetii, varza, guliile, ardeiul, ceapa, conopida, usturoiul. Nu este permis sa se serveasca legumele prajite. Muraturile sunt, de asemenea, de evitat.


Fructe: Sunt interzise nucile, migdalele, alunele, fisticul.


Materii grase: Sunt interzise untura, slanina, margarina sarata, grasimile prajite, smântâna acra, untul sarat sau seul.


Bauturi: Sunt strict interzise lichiorurile, romul, tuica, sifonul, apa minerala, siropurile, rachiul, cafeaua neagra. Este, de asemenea, interzis sa consumati bauturi prea reci sau prea calde.


Dulciuri: Dulciurile interzise sunt aluaturile dospite, inghetata, aluaturile calde, prajiturile cu fructe acre, gemul si dulceata. Este bine sa fie evitate acadelele si zaharul ars.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS