10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Maimutele fac parte din categoria celor mai inteligente mamifere de pe pamânt. Au un vaz extrem de dezvoltat, sunt foarte bune cataratoare, având degete in loc de gheare, fapt care le ajuta foarte mult sa se prinda de crengi si sa sara din copac in copac.


In lume exista 233 de specii de primate: 172 de maimute propriu-zise si 61 de specii de premaimute, ultimele existând pe pamânt de peste 70 de milioane de ani.


Cele mai cunoscute si mai interesante specii sunt maimutele mari (urangutanul, gorila si cimpanzeul), maimutele mici, cum ar fi gibonul si primatele (babuinul, mandrilul, maimuta urlatoare si tamarinul).


Urangutanul (sau „omul padurilor“, in limba indoneziana) este un mamifer greoi si mare, cu blana roscata, care traieste in padurile ecuatoriale din insulele Borneo si Sumatra, in arhipelagul indonezian. Sunt animale arboricole, facându-si culcusul numai in vârful copacilor, unde si traiesc aproape 90% din viata.


Acesti uriasi ai arborilor ating greutati de peste 120 kg si o inaltime de circa 1,2 metri. Urangutanii sunt vietati nesociabile, mai ales masculii, care se bat deseori pentru cuibul in care isi cresc puii.


Micii urangutani se nasc o data la opt-noua ani si ramân agatati de mama lor aproape doi ani, pe lânga care stau pâna la opt ani, când parasesc culcusul.


Hrana de baza a „omului padurilor“ sunt in principal fructele, mai ales un soi de pepene salbatic. De asemenea, fiind animale omnivore, manânca si mici animale, frunze, flori, termite sau larve de fluturi.


Gorila face parte, ca si urangutanul, din categoria maimutelor foarte mari, existând doua specii mai cunoscute: gorilele vestice si cele estice, ambele pe cale de disparitie, putine exemplare putând fi intâlnite doar in câteva tari din centrul si vestul Africii (Uganda, Zair, Congo sau Rwanda).


Mai mare decât celelalte maimute din familia ei, gorila adulta poate avea pâna la 150 kg si o inaltime de 1,7 metri. Traieste in grupuri numite haremuri, conduse de unul sau doi masculi dominanti, alaturi de cinci, sase femele si mai multi pui, masculii fiind inlocuiti când ajung la vârsta de 12 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS