9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDiva anilor '50 - '60, in voga in 2006

Diva anilor ’50 – ’60, in voga in 2006

Talia de viespe si centura impunatoare revin in forta in tendintele modei din 2006, care se doreste un fel de renastere a neoromantismului, combinata cu sobrietatea anilor ’50 – ’60 a divelor de talia lui Grace Kelly si Brigitte Bardot. Astazi, dupa ce ani la rând pantalonii cu talie joasa si tricourile deasupra buricului au fost „pe val“, atentia se intoarce asupra camasutelor mulate, seturilor din tricot fin, asa numitele „twin-set“, a jachetelor si hainelor cambrate pe talie.


O data cu sosirea unei noi generatii de stilisti, asistam la un festival al tineretii, in care albul si culorile vii aduc un aer proaspat prezentarilor de moda pariziene. Tipologiile propuse merg de la frumoasa turista, propusa de Jean Paul Gaultier, care reuneste stilul „marinaresc“ al lui Kenzo si romanticele dantele impunatoare sau tesaturi pretioase din colectia Hermes si pâna la „Miami bitch“ (prostituata din Miami), a carei reprezentanta de seama este solista de muzica pop Britney Spears. Se trece apoi la „verisoara delicata“, prezenta in colectia de lenjerie propusa de casa Dior, in care domina culorile calde si corsetele. Apoi asistam la un curent retro-sic propus de Balenciaga, Chanel si Karl Lagerfeld, care ne duc cu gândul la ora de cocteil pe marginea unei piscine hollywoodiene, cu o nota din anii ’80. Cea mai socanta femeie este cea propusa de Givenchy, si anume goth-futurista, imaginata de Riccardo Tisci si adusa la viata de modele cu ochii machiati strident cu negru si care se misca parca in reluare. Un soc grafic in alb si negru, cu fuste extrem de strâmte, din jersey, si pantofi aproape ortopedici. Totul pare o combinatie de Vellini si Vanessa Beecroft, David Lynch si Eyes Wide Shut, combinatie pe care unii o detesta, insa multi o adora.


Diva anilor ’50


Toate colectiile pentru 2006 ale celor mai cunoscuti designeri din lume sunt dominate in mod categoric de diva anilor ’50-’60. Ea il inspira pe creatorul Stefano Pilati, mintea limpede de la Yves Saint Laurent, care propune o colectie de haine extrem de feminine, mulate pe corp pentru o femeie ce nu poate renunta la tocurile foarte inalte si la accesoriile feminine.


Tot anii ’50-’60 domina colectiile creatorilor care propun centurile foarte inalte, care strâng talia, pentru a scoate in evidenta sarmul feminin. Acestia au fost anii splendorii in moda si ai Parisului, capitala bunului gust gratie colectiei „New Look“ de la Dior, care impune un tip de femeie „moale“ si sofisticata, cu sâni si talie de viespe, scoase in evidenta de corsete foarte strâmte si centuri. Pentru a acompania camasutele „bon-ton“, „twin-set“-urile, paltoanele si jachetele, toti stilistii pun accent pe centuri, cu elemente metalice uriase, din piele de crocodil sau imitatie de leopard, cum ar fi cele propuse de Oscar de la Renta, sau cu gauri mari rotunde sau patrate, cum ar fi cele propuse de Chloé. Louis Vuitton propune o centura de metal, inchisa in spate, in timp ce Lanvin se inspira din stilul Audrey Hepburn, creând vestimentatii in stil „Vacante romane“. Chanel, cu ale sale traditionale centuri din perle, pietre pretioase si lanturi din metal, este simbolul elegantei luxoase si impune moda „centurilor ornamentale“. Centurile lui Karl Lagerfeld sunt pozitionate deasupra soldurilor, insa nu „sugruma“ talia. O versiune mai eleganta propune Valentino, la care gaurile din centuri sunt realizate din lemn, bronz, cu strasuri sau din lac, ori perle.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS