17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCamelia, o planta ideala pentru parcuri si gradini

Camelia, o planta ideala pentru parcuri si gradini

Camelia, sau trandafirul japonez, este un arbust din familia ceaiului. A fost remarcat pentru prima oara la poalele padurilor montane din China si Japonia de iezuitul austriac Kamel (sec. XVIII), aflat in vizita pe acele meleaguri.


Din momentul patrunderii in Europa, aceasta planta a devenit nelipsita din toate marile gradini, parcuri, terase, locuinte. In regiunile cu ierni blânde – Belgia, Olanda, Franta, Anglia – camelia creste foarte bine in gradini. In patria de origine, Japonia, este apreciata, aparând peste tot, pe portelanuri, lemn fin, stampe. Ea este folosita si pentru extragerea unor uleiuri cu importanta cosmetica si medicala.


Camelia, pretentioasa la conditiile de mediu


Camelia este destul de pretentioasa in privinta conditiilor de mediu. Are o perioada de crestere intensa primavara-vara, iar spre sfârsitul verii se formeaza muguri de floare. Dupa formarea bobocilor, camelia trebuie tinuta la repaus (temperaturi mai scazute, pâna la zece grade Celsius), timp de 1-2 luni. In functie de varietate, inflorirea are loc in perioada octombrie-mai si cel mai adesea in ianuarie. Cu cât sunt mai multe flori pe planta, cu atât inflorirea dureaza mai mult. O floare dureaza in jur de o saptamâna.


Iarna se tine in incaperi racoroase, departe de sursele de caldura. Vara se amplaseaza intr-un loc aerisit, usor umbrit, ferit de insolatie. Iarna are nevoie de multa lumina. Apa se administreaza moderat in tot cursul anului. Pamântul nu se lasa sa se usuce complet. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei si necalcaroasa. Se pulverizeaza des frunzele cu apa, mai ales vara. Aerul trebuie sa fie usor umed. Pentru marirea umiditatii atmosferice, ghivecele se pot amplasa pe un pat de pietris umed. Substratul trebuie sa fie acid, fibros, hranitor, bine drenat, dintr-un amestec de turba, pamânt de frunze, ace de brad si nisip.


Inmultirea este greoaie in conditii de apartament


In perioada de formare a bobocilor si când ei sunt aproape sa se deschida, nu trebuie schimbat locul, deoarece acestia sunt foarte sensibili si cad. De asemenea, daca pamântul este excesiv de ud si daca au loc schimbari bruste de temperatura, bobocii sunt compromisi.


In cazul unor temperaturi foarte scazute, excesului de apa in sol, apei calcaroase si al curentilor de aer, frunzele se innegresc si cad. Inmultirea este greoaie in conditii de apartament. Se poate realiza prin seminte semanate in primavara urmatoare in substratul dat pentru plantele adulte. Butasii se pot confectiona si pune la inradacinat primavara sau la sfârsitul verii. Se folosesc butasi usor lemnificati, cu cel putin doua noduri. Inradacinarea dureaza aproximativ doua luni. Pentru inmultirea unor soiuri deosebite se practica altoirea iarna sau primavara. Prin seminte se obtin plante noi care nu pastreaza caracteristicile soiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS