9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Scurte stiri

Giugea cere primarilor utilaje de interventie


Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, le-a cerut ieri tuturor primarilor din comunele doljene sa prevada in bugetul pe 2006 bani in scopul achizitionarii de utilaje pentru interventia in caz de urgenta. Nicolae Giugea a declarat ca posibilitatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sunt adesea limitate, iar autoritatile locale trebuie sa fie pregatite pentru interventia rapida in caz de calamitati. „De multe ori in acest an au fost folosite la scoaterea namolului utilaje care nu au fost concepute pentru asa ceva. Nu stiu cât vor mai rezista in aceste conditii. Toti primarii trebuie sa includa in buget tot ce inseamna posibilitati locale de interventie rapida, pentru a nu astepta venirea pompierilor“, a declarat Giugea. Prefectul a adaugat ca, in acest scop, este necesar ca pe timpul iernii sa se asigure un serviciu permanent in cadrul primariilor din judet. (C.B.)


Hotarâri de consiliu, atacate de prefect


Institutia Prefectului Gorj a atacat de la inceputul anului 29 de hotarâri de consiliu pe care le-a considerat ilegale, la acestea adaugându-se noua dispozitii ale primarilor. Acolo unde consilierii nu au inteles sa modifice hotarârile, s-a apelat la instanta de contencios-administrativ. Prefectul Bejat a dat si câteva exemple de acte normative atacate. Astfel, primarul din Turcinesti a dat o dispozitie prin care „s-a apucat sa stabileasca salariile profesorilor“, a spus Bejat. Consilierii locali din Prigoria au aprobat infiintarea a 25 de posturi de asistent personal, desi atributia ii revine primarului. Si consilierii din Godinesti au calcat strâmb, invalidând fara nici o baza legala mandatul unui consilier local al PRM. (R.S.)


La prefectura, juristii rezolva petitiile


Petitionarii de la prefectura au aceleasi nemultumiri de ani de zile – cele legate de terenuri si paduri, cele sociale si, din când in când, câte o reclamatie la adresa vreunui primar. Cu toate ca la prefectura se depun, zilnic, zeci de petitii, drumul acestora este scurt si clar. Dupa ce trec pe la Biroul de Informatii si Relatii cu Publicul din cadrul Prefecturii Dolj, petitiile ajung la juristii care raspund de localitatea unde are domiciliul petitionarul. Acestia merg pe teren si verifica afirmatiile cetateanului nemultumit si incearca sa-i rezolve problema. Dupa aceea, in termen de 30 de zile de la depunerea petitiei, juristul trebuie sa-i trimita un raspuns prin posta. „In general, stim problemele pe care le au oamenii, iar juristii nostri care se ocupa de ani buni de localitatile din judet stiu care este situatia in teritoriu si pot oferi chiar pe loc raspunsuri la intrebarile si nelamuririle pe care le adreseaza petitionarii“ a explicat Larisa Bucur, consilier in cadrul Directiei Verificarii Actelor, Informatii si Relatii cu Publicul de la Prefectura Dolj. (C.R.)


Dezvoltarea Vaii Jiului se face din birou


Ludovic Fodor, consilier de stat in cancelaria primului ministru, ales presedinte al Asociatiei Valea Jiului, apeleaza la mai vechile metehne ale fostilor guvernanti de a participa la dezvoltarea Vaii Jiului, de la zeci de kilometri, din birou. Omul de care depinde viitorul zonei a fost numit de mai bine de o luna, insa la fata locului, dupa cum recunoaste, a venit doar „la numire si inca o data la depunerea unor coroane de flori“. Ludovic Fodor pretinde ca inca nu a reusit sa-si faca timp de Valea Jiului pentru ca mai are de pus la punct niste hârtii. „Vreau sa aduc investitori in zona, iar acum lucram, in Bucuresti, la infiintarea comisiei interministeriale“, a afirmat Fodor. Ludovic Fodor are ca sarcina sa implementeze programul guvernamental, intins pâna in anul 2010, „Strategia de dezvoltare socio-economica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului“, lansat in luna iunie 2002, care cuprinde 500 de proiecte. (D.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS