14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSi berzele au muzeul lor

Si berzele au muzeul lor

Din cauza inundatiilor, in comuna mureseana Dumbravioara, renumita pentru numarul foarte mare de berze, cuiburile au inceput sa fie parasite.


In urma cu un an, Dumbravioara a fost transformata in „sat al berzelor“, deoarece este comuna care gazduieste cele mai multe cuiburi. An de an, peste 80 de berze se intorc la cele aproximativ 15 cuiburi din Dumbravioara. Pentru a le studia comportamentul, ornitologii de la Asociatia pentru protectia pasarilor „Grupul Milvus“ au instalat, in urma cu doua luni, o camera de supraveghere pentru a monitoriza activitatea berzelor, iar imaginile au fost proiectate in premiera simbata, cu ocazia deschiderii Muzeului Berzelor. Vizitatorii au putut urmari in premiera imagini in direct din cuibul zburatoarelor. Curiosii au putut vedea, fascinati, cum berzele isi aranjeaza cuibul, masculul care aduce mincare puilor, dar si momentele de afectiune dintre mascul si femela. Muzeul Berzelor a mai prezentat vizitatorilor o macheta inedita care infatiseaza, in miniatura, „satul berzelor“, cu zeci de stilpi in virful carora se afla cite un cuib urias.


Conform membrilor „Milvus“, numarul puilor a scazut drastic, fiind acum de doar doi, trei la un cuib, fata de alti ani in care erau pina la cinci. Muzeul Berzelor este amenajat in cadrul Muzeului Etnografic, sub forma unui monitor pe care pot fi urmarite imaginile inregistrate pe camera. De asemenea, la sfirsitul saptaminii trecute s-au organizat concursuri pentru copii, care au construit cuiburi din paie si crengi si au interpretat poezii despre pasari.


La manifestare au participat si biologi renumiti, printre care si Kosa Ferenc, biolog la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonator al recensamintelor de berze din toata tara. „Ce aduc berzele in satul nostru? Aceste minunate pasari aduc liniste, impun respect. Eu sint vinator si pentru mine ocrotirea naturii inseamna foarte mult. Noi insemnam fiecare pui, iar la anul vom vedea daca vor reveni“, a afirmat Pap Tamas, membru al Grupului „Milvus“.


Ornitologii asociatiei isi doresc ca pina la sfirsitul anului sa faca posibila vizionarea berzelor pe internet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS