15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMalta - inima Mediteranei

Malta – inima Mediteranei

Malta reprezinta un arhipelag alcatuit din sase insule: Malta, care este cea mai mare ca suprafata (246 kmp), Gozo (67 kmp), Comino (3,5 kmp), Cominotto, Filfla si St. Paul, ultimele trei fiind nelocuite. Situata la circa 90 km sud de insula Sicilia si 290 km de tarmul Africii, Malta este de fapt un podis calcaros scund, cu inaltimea maxima de 417 m (insula Gozo).


Situat in centrul Marii Mediterane, arhipelagul maltez imbina frumusetea naturala cu 7.000 de ani de istorie. Din timpuri stravechi, frumusetea incredibila a insulei, piatra de culoarea mierii si porturile naturale au fost raspunzatoare pentru influenta si reputatia cunoscute in intreaga lume. Situata la poarta Africii si a Orientului, la 90 km sud de Sicilia, Malta se bucura in liniste de mare si soare. Coasta cu apele sale cristaline iti ia ochii: golfuri stincoase, mici plaje cu nisip rosu, piscine naturale, pesteri subacvatice si „Fereastra Albastra“… un climat minunat, o gura de aer proaspat.


La prora fiecarei barcute de pescuit multicolore, cunoscute pe plan local sub numele de „luzzu“, se afla batrinul ochi protector al lui Osiris. Nu este de mirare atunci, tinind cont ca traditia se pierde in negura timpului, ca marea este cea mai pura si mai clara din intreaga Mediterana. Cea mai mare comoara a insulei este piatra sa – un tip deosebit de calcar. Aceasta piatra aurie, care i-a cistigat Maltei denumirea de Melita, „insula de miere“, a inspirat 7.000 de ani de arhitectura. Istoria constructiilor in Malta dateaza din jurul anului 5.000 i.Hr. atunci cind au fost construite templele megalitice. Aceste temple, dedicate Zeitei Mama, isi pastreaza puritatea enigmatica in cele mai frumoase si magice locuri din insula.


Templele de la Hagar Qim, care privesc spre mare si spre insula Filfla, se numara printre cel mai bine conservate temple din cele peste 30 descoperite in intreg arhipelagul maltez. In 1530, cind Cavalerii Ioaniti s-au asezat in Malta, nimeni nu ar fi putut sa-si dea seama ca destinul va lega in mod inexplicabil insula de acest ordin religios, hospitalier si militar.


Biserica Cavalerilor Ioaniti, Cocatedrala Sf. Ioan, ascunde un numar de comori nepretuite in spatele fatadei sobre. O sa fii impresionat de abundenta de culoare, aur si design-uri elaborate care impodobesc cele opt capele dedicate diferitelor limbi ale Ordinului Cavalerilor Ioaniti. Placile funerare din marmura, care formeaza podeaua catedralei, somptuosul tavan pictat de Mattia Preti si statuile in stil baroc te vor ajuta sa-ti imaginezi splendoarea care caracteriza ceremoniile Ordinului. Dintre numeroasele picturi valoroase care se gasesc in catedrala, ai grija sa nu ratezi Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul si Sfintul Jerome, doua capodopere ale lui Caravaggio pictate in timpul sederii lui in Malta.


De pe peninsula stincoasa, privind spre Marele Port, Valletta se va arata inaintea ta. Acest oras al cavalerilor nu permite nimanui sa-l cuprinda dintr-o privire. Trebuie sa-l mingii cu privirea, sa te plimbi de-a lungul strazilor drepte si sa te opresti pentru a admira o fatada, un balcon, o curte inconjurata de treceri cu arcade, o fintina sau magnificele blazoane. Poti sa te indrepti apoi spre Gradinile Barraka, aflate peste drum de splendidul Auberge de Castille. Din gradini, privelistea asupra Marelui Port iti taie rasuflarea.


Mdina, vechea capitala a insulei, este considerata una dintre cele mai frumoase cetati medievale locuite din Europa. Nu trebuie sa ratati acest labirint de strazi inguste si serpuite, presarate cu biserici si palate. Catedrala inchinata Sfintilor Petru si Pavel, cu frumoasa fatada in stil baroc, merita vizitata cu siguranta. Insulele-surori ale Maltei, Gozo si Comino, va ofera o diferenta de ritm si peisaj fata de Malta.


Gozo, situata la numai o jumatate de ora cu ferryboatul fata de Malta este impregnata cu mituri si secrete proprii. Legendara patrie a nimfei Calypso este un refugiu pitoresc, cu sate vechi, drumuri romantice si vederi panoramice incomparabile ale peisajului si marii. Gozo este insula perfecta pentru a te refugia pur si simplu pentru o clipa. Insula va ofera si varietate, cu propria sa viata culturala, cu diferitele facilitati sportive.


Daca-i vei intreba pe cei care au fost in Malta ce i-a impresionat cel mai mult, iti vor raspunde fara sa ezite: „maltezii“. Plini de viata, inimosi, tipic mediteraneeni, cu un pic de umor britanic, maltezii au un mod unic de a-ti ura „Bine ai venit!“. Este un amestec de serenitate si ospitalitate traditionala. Din vremea lui Calypso care, potrivit legendei, l-a tinut captiv pe Ulise pe insula Gozo timp de sapte ani, acest fermecator mod de a face lucrurile nu s-a schimbat niciodata. Chiar si Scrierile Apostolilor descriu primirea calduroasa pe care localnicii i-au facut-o Sf. Pavel. Secole mai tirziu, destinul Maltei a fost inca o data strins legat de traditia ospitalitatii: multumita Cavalerilor Ioaniti, ingrijirea bolnavilor si a ranitilor a devenit o arta. In zilele noastre, traditia ospitalitatii este la fel de vie ca in vremea lui Calypso, a Sf. Pavel sau a Cavalerilor Ioaniti.


Insula Comino, situata la jumatatea distantei dintre Gozo si Malta, este un paradis pentru scufundatori, pentru iubitorii sportului cu vela, scafandri, surferi si drumeti. Laguna albastra a insulei Comino, cu apa sa de culoare turcoaz si plaja aurie, poate constitui ingredientul perfect pentru o excursie unica. Nici un alt grup de insule nu poate oferi atita frumusete naturala, arta si arhitectura si posibilitati de divertisment precum Malta. Aici totul este aproape, neasteptat si foarte accesibil. Dar insulele malteze sint mai mult decit un muzeu in aer liber. Grupul de insule emana o placere aproape palpabila. Puterea lor de atractie consta intr-un amestec, unic in felul sau, intre vechi si nou si in felul in care aici istoria acompaniaza prezentul.


Daca va place sa mincati la restaurant, arta culinara malteza combina cele mai bune ingrediente locale – pestele, fructele de mare, fructele si legumele – cu mincaruri internationale. Si totusi nu exista nimic mai gustos decit piinea malteza, proaspat scoasa din cuptorul satului.


Sarbatorile malteze


Este o sansa unica de a surprinde de aproape o parte din viata insulei si de a lua parte la traditiile care se pastreaza din sec. al XVI-lea. Festele malteze se pot defini prin doua cuvinte: sfinti si artificii. Aceste festivitati celebreaza sfintul patron al unui sat sau oras si culmineaza cu un foc de artificii (in aer si la sol) deosebit. Este ceva neobisnuit de captivant la aceste feste tipic malteze: vedem biserica iluminata cu mii de beculete si decorata atit pe exterior, cit si pe interior, vedem intreg orasul decorat si lumea pe strazi bucurindu-se de sarbatoare, vedem artificii din belsug si ne bucuram de specialitati culinare malteze, printre care si faimoasa nougat, si… daca sintem destul de norocosi, poate avem parte si de fanfara sau de o procesiune prin oras cu statuia sfintului patron al orasului, carata pe umeri de tineri.


Gradina si piscina de la etajul X al hotelului


Localizat in golful St. George, in statiunea de lux St. Julian’s, la cinci minute de plaja cu nisip, hotelul Intercontinental de 5 stele redefineste sensul elegantei, al ospitalitatii. Acesta ofera turistilor 451 de camere de lux si executive rooms, dotate cu aer conditionat, televizor, telefon, baie proprie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS