12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUnicornul, creatura mitica divinizata de-a lungul secolelor

Unicornul, creatura mitica divinizata de-a lungul secolelor

Unicornul sau inorogul a reprezentat de-a lungul secolelor un subiect in jurul caruia s-au iscat numeroase speculatii si puncte de vedere polemice. Scrierile lui Aristotel, Gingis Han, Saint Thomas sau Saint Gregory reflecta faptul ca acestia considerau unicornul drept o creatura foarte reala, informeaza site-ul home.swipnet.se.


In mitologia chineza


Dictionarul explicativ Webster defineste unicornul ca „un animal mitic in general descris ca avind corpul si capul unui cal, picioarele din spate ca ale unui cerb, coada unui leu, cu un corn in mijlocul fruntii“. Cuvintul „unicorn“ provine din cuvintul latinesc „unicornis“, „unus“ care inseamna „unu“, si cuvintul „cornu“, care inseamna „corn“. Inca din vechime, unicornul a fost un subiect abordat de folclor si a reprezentat punctul de atractie al legendelor. Chinezii credeau ca acest animal avea corpul unei caprioare, copitele unui cal si coada unui bou, numindu-l „k’i-lin“. Pentru ei, unicornul era simbolul intelepciunii. In jurul anului 2.800 inainte de Christos, imparatul Fu Hsi a scris ca a vazut un „k’i-lin“. Acesta vazuse urme ale acestui animal, pe care le percepuse ca simbolurile unui limbaj scris, crezind astfel ca inorogul a fost cel care a pus bazele limbii chineze scrise. Vederea unui k’i-lin este considerata un semn de bun augur si deseori a insemnat nasterea unui bun conducator. De-a lungul timpului insa, acest lucru a reprezentat un fel de avertisment pentru oameni. Un grup de luptatori ai lui Gingis Han au raportat ca au vazut un Chio-tuan, un fel de K’i-lin, ceea ce a insemnat un avertisment pentru oprirea razboiului. Dupa aceasta instiintare, Mongolia a incetat planurile de batalie.


In mitologia chineza, unicornul era un animal de bun augur, care venea printre oameni numai cu misiuni importante. Printre aceste animale se mai numara dragonul, phoenixul si broasca testoasa. Vocea sa era deosebit de frumoasa si se asemana cu clinchetul armonios al clopoteilor. Blindetea lui era atit de extrema incit isi ridica picioarele foarte sus pentru a evita sa calce pe orice vietuitoare. Unicornul era foarte puternic, un conducator in rindul animalelor. Cu toate acestea, el traia singur si se credea ca este imposibil de prins. Aparitia sa era interpretata ca un semn bun, iar faptul ca nu a mai fost vazut de secole inseamna ca traim intr-o epoca imorala. Unicornul va aparea din nou la momentul potrivit, cind bunatatea va domni iarasi.


Aparitia unicornilor


Oamenii cred ca unul dintre primii inorogi a aparut in urma cu 5.000 de ani, iar acesta i-a divulgat imparatului Fu His secretele limbii scrise. Apoi, in anul 2.697 inainte de Christos, un alt unicorn a aparut in gradina primului stramos al poporului chinez, Imparatul Galben sau Huang Di. De aceea, acest fapt a fost vazut de imparat ca un semn ca regatul sau va dainui si ca va fi pasnic. Doi unicorni au trait in timpul domniei imparatului Yao, al patrulea din cei cinci imparati care au condus tara in urma cu 4.000 de ani.


Unicornii au fost vazuti si in India. Medicul grec Ctesias a scris ca a vazut un „magar salbatic“ de dimensiunea unui cal, care avea un corn lung de o jumatate de metru, colorat in trei culori: baza era alba, la mijloc era negru, iar virful era rosu.


In mitologia estica si occidentala


Cele mai cunoscute legende despre unicorn provin din cultura occidentala. Descrierea obisnuita a unicornului drept un cal cu corn este foarte populara si dateaza de mii de ani. Inca de la facerea lumii, povestile despre cei care au vazut un unicorn au facut inconjurul planetei. Se spune ca primul care a vazut un inorog este Adam, in Gradina Edenului, informeaza site-ul angelfire.com. Cu toate ca existenta acestor animale este larg raspindita, nimeni nu a mai vazut unicorni de multe secole. Pentru cei care cred cu adevarat in existenta sa, faptul ca nu au mai fost vazuti nu face decit sa le sporeasca misterul. Altii considera ca inorogii inca mai traiesc in regiuni indepartate, putind fi vazuti numai de cei de o virtute si cinste remarcabile.


In afara de China, exista si alte tari asiatice care exista legende despre unicorn. In Japonia, inorogul este cunoscut sub numele de „kirin“, care are coama stufoasa si corpul unui taur. Spre deosebire de unicornii din mitologia chineza, acesta era un animal de temut, in special de criminali. De fapt, acesta putea descoperi vinovatia si se spune ca judecatorii chemau unicornul pentru a determina partea vinovata intr-o disputa legala. Dupa ce-si indrepta privirea spre cel vinovat, inorogul ii strapungea inima cu cornul.


In mitologia araba unicornul este cunoscut sub numele de „karkadann“, despre care se spune ca era inzestrat cu calitati magice. Cornul lui reprezenta o arma de aparare impotriva scorpionului, iar cine minca din carnea lui era eliberat de demoni. Potrivit expertilor, care se bazeaza pe descrierea textelor antice, „karkadann“ era de fapt un oryx, o antilopa mare, ale carei coarne privite din departate par a fi una singura, deci se aseamana cu cornul inorogului.


Nasterea si moartea lui Confucius – prezise de unicorni


Chinezii credeau de asemenea ca inorogii pot prezice nasterea si moartea unor oameni importanti, precum marele filozof Confucius. In anul 551 inainte de Christos, mama lui Confucius, care era insarcinata, a intilnit un unicorn in padure. Acesta i-a daruit o mica piatra de jad si si-a culcat apoi capul in poala ei. Ea si-a dat seama atunci de importanta acestui semn si a stiut imediat ca acesta era un semn din partea zeilor. Bucata de jad avea o inscriptie in care se vorbea despre deosebita intelepciune pe care o va avea fiul ei. Intr-adevar, Confucius a devenit cel mai respectat filozof chinez. Chiar si in zilele noastre, 2.500 de ani mai tirziu, vorbele sale profetice sint inca respectate si venerate. Se spune ca la batrinete Confucius a vazut si el un inorog, dindu-si seama astfel ca sfirsitul se apropie.


Unicornii sint mentionati si de Biblie


Chiar daca Europa medievala a fost dominata de crestinismul combativ, care cauta moduri de a extermina toate ramasitele crezurilor pagine, Biserica a acceptat unicornul, folosindu-i sanctitatea si virtutea pentru a-l simboliza pe Christos.


Dupa cum informeaza site-ul baronage.co.uk, asocierea sa cu fecioarele este plina de semnificatie. Unicornul este salbatic si neimblinzit, dar nobil, altruist si pur. Se spune ca numai cea mai pura fecioara putea imblinzi unicornul. Cind vedea o fecioara in padure, unicornul se indrepta spre ea si-si aseza docil capul in poala ei, cu inocenta unui copil. Aceasta era singura slabiciune a inorogului. Aceasta caracteristica a stat la baza povestilor despre vinatoarea inorogului, unde o fecioara este folosita pentru a ispiti unicornul in capcana vinatorilor, care-l cautau de dragul cornului sau valoros.


Asa cum se spune in cartea Genezei, Dumnezeu I-a dat lui Adam sarcina sa denumeasca tot ce-l inconjoara. In unele traduceri ale Bibliei, unicornul a fost primul animal pe care l-a numit Adam, ridicindu-l astfel deasupra tuturor animalelor din lume. Atunci cind Adam si Eva au parasit Paradisul, inorogul i-a insotit, devenind un simbol al castitatii si puritatii. De aceea, puritatea unicornului din legendele occidentale provine din primele scrieri ale Bibliei.


Simbol divin


Biblia ofera si o explicatie la intrebarea de ce unicornul nu a fost vazut de atit timp. In timpul potopului care a zguduit lumea timp de 40 de zile si 40 de nopti, Noe a luat doua din fiecare specie de animale pentru a le proteja; dar unicornii nu s-au aflat printre acestea. O anecdota evreiasca mentioneaza ca, initial, inorogii s-au aflat in arca, dar ca aveau nevoie de atit de mult spatiu si necesitau o atentie deosebita incit Noe i-a aruncat in apa. Acestia fie s-au inecat fie au reusit sa se salveze si inca supravietuiesc undeva in lume, sau, asa cum cred unii, a evoluat in narval sau unicornul polar, o balena cu corn.


In Vechiul Testament exista sapte referiri clare la unicorn, iar Talmudul de asemenea face referiri similare despre el. In mitologia evreiasca se spune ca inorogul este cel mai feroce dintre toate animalele si poate ucide un elefant numai cu o singura lovitura de corn.


De-a lungul istoriei, biserica a interpretat inorogul in diferite feluri. In epoca medievala, el a devenit simbolul lui Christos, iar cornul sau simboliza uniunea dintre Christos si Dumnezeu. Pe de alta parte, in cartea lui Isaia se vorbeste despre unicorn ca despre simbolul diavolului. In general insa, inorogul este privit ca un animal pur si virtuos. Indiferent de pozitia unicornului in teoriile biblice, este evident ca exista credinta in existenta animalului, atit in vremurile biblice, cit si secole mai tirziu. Faptul ca apare in Biblie inseamna ca nici un crestin adevarat nu se poate indoi de existenta sa.


Unicornul are puteri magice


Cornul unicornului este cautat de secole deoarece se crede ca are proprietati magice si poate purifica otravurile. Cornul este spiralat si poate fi alb, auriu, negru sau colorat in culorile curcubeului, in functie de virsta unicornului. Minjii sint la inceput aurii si devin argintii abia cind ajung la maturitate. Exista teorii potrivit carora cornul este alb pe exterior si negru pe interior. Se crede ca unicornul poate purifica apa unui riu printr-o simpla atingere cu cornul. De aceea este foarte valoros. Se spune ca Papa Paul al III-lea a platit 12.000 de galbeni pentru un corn, iar James I al Angliei a facut o afacere mai buna, platind numai 10.000 de lire pentru unul. Cornul narvalului reprezenta un substitut obisnuit pentru cel de unicorn pentru comerciantii fara scrupule.


Chiar daca existenta inorogului este pusa la indoiala, simbolismul acestui animal nu este. Unicornul, la fel ca toate creaturile fabuloase, a fost de-a lungul timpului o reflectie a sperantelor si temerilor omului, a visurilor si cosmarurilor sale sau a trairilor interioare.


Freud considera animalele mitologice drept reprezentari ale „temerilor si sentimentelor universale“. Carl Gustav Jung, cel mai misterios si polemic psiholog al secolului XX, credea ca puritatea inorogului este de mare importanta. In opinia sa, majoritatea creaturilor suprarealiste reprezinta trasaturile de caracter cele mai josnice ale omului, care, de obicei, sint mai neleguite decit ale animalelor. Aceste creaturi ucid pentru placere si deseori sint implicate in atrocitati inimaginabile. Unicornul este o exceptie, fiind un simbol al neprihanirii, nadejdii, dragostei, vulnerabilitatii si fragilitatii.


Unicornul in constelatie


Prima mentiune a constelatiei Monoceros sau Unicorn a fost facuta de Jakob Bartsch in jurul anului 1624. Stelele din Unicorn erau descrise in detaliu in atlasul astronomului Hevelius din anul 1690. Calea Lactee trece prin centrul acestei constelatii, iar Monoceros cuprinde 146 de stele vizibile cu ochiul liber.


In timpurile moderne


Dorinta de a descoperi unicorn exista si astazi, iar in secolul al XX-lea au fost facute numeroase incercari de a „crea“ acest animal. In anii ’30, doctorul W. Franklin Dove din Maine s-a folosit de cornul unui vitel tinar pentru a crea un taur cu un singur corn in frunte. Chiar daca experimentul nu a oferit o explicatie cu privire la existenta unicornilor, acesta a indicat totusi ca este posibil ca animalele sa creasca cu un singur corn. Cincizeci de ani mai tirziu, acelasi procedeu a fost folosit pe caprele albe de Angora pentru a crea Lancelot, „unicornul viu“, care traieste in California. Acest animal a fost folosit de circul „Ringling Brothers“ sau „Barnum and Bailey Circus“ in anii ’80.


Intoarcerea unicornului


Declinul unicornului a inceput in Renastere. Crezul care a dainuit de mii de ani a inceput sa se risipeasca cind omul nu a putut dovedi existenta inorogului.


Sistematic, aparitia unicornului a fost atribuita mai mult unei intimplari credibile decit faptului ca exista cu adevarat pe pamint. Rinocerii, caprele si caii au fost considerati explicatii ale inorogilor.


Pe masura ce tehnologia a avansat, din ce in ce mai multe teste foarte precise si referinte au inceput sa se dezvolte, ceea ce s-a adaugat gramezilor de dovezi impotriva existentei acestui animal. In cele din urma, unicornul a fost adaugat listei de animale considerate „mitice“, care, abia mai tirziu, au aparut in povestile pentru copii sau in fabule.


Oamenii spun ca unicornul se va intoarce, chiar si daca numai simbolic. Acesta este doar o metafora a ceea ce oamenii cauta astazi: adevarul, puritatea si iubirea, care, in zilele noastre, s-au pierdut in umbra tehnologiei.


Pentru a gasi inorogul, asa cum au facut stramosii nostri, trebuie sa uitam ce am invatat; trebuie sa ne intoarcem la modul traditional de a privi lumea. Doar atunci vom gasi, poate, unicornul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS