11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea: Zilele Dumitru Drăghicescu la cea de-a VIII-a ediţie

Vâlcea: Zilele Dumitru Drăghicescu la cea de-a VIII-a ediţie

Forumul Cultural al Râmnicului , Fundaţiile „Dumitru Drăghicescu” şi „Sfântul Antim Ivireanul”, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” şi Asociaţia seniorilor din educaţie, ştiinţă şi cultură” organizează, joi şi vineri, Zilele Dumitru Drăghicescu la cea de-a VIII-a ediţie.
La Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea vor avea loc manifestări, joi, 25 octombrie, de la ora 11.00. Vineri, de la ora 11.00, vor continua manifestările la
Primăria comunei Măciuca.
„DRAGHICESCO este un suflet sincer şi pasionat, unul din acele suflete „care sunt foc”, cum spunea un mare mistic; nu numai pentru că eu mă simt antrenat de valul abundent al gândirii sale! Dar mai ales pentru că lupta pe care el vrea s-o intreprindă, şi ca apostol şi ca profet, în favoarea Societăţii Naţiunilor, este urmare a marii bătălii care ne-a unit în trecut, bătălie pentru dreptul popoarelor de a dispune de ele însele, bătălie pentru independenţa naţionalităţilor”, a scris Albert Thomas, în Prefaţă la Noua cetate a lui Dumnezeu, Paris, 1928; trad. de G. Anca)

„Lucrările lui, scrise majoritatea în limba franceză, au fost elogios recenzate în coloanele a numeroase reviste de peste hotare, insistându-se cu precădere asupra bogăţiei faptelor probante şi asupra viziunii sale originale, asupra îndrăznelii de gândire şi asupra sistemului de argumentare, asupra caracterului novator al temelor abordate şi asupra structurii demersului de investigare”.
(Virgiliu Constantinescu, în Studiu introductiv la Sistemul sociologic al lui Dumitru Drăghicescu, Bucureşti, Ed. Academiei RSR, 1976)

O viaţă pilduitoare şi o operă nemuritoare
– Repere biobibliografice –
● 1875, mai 4, comuna Zăvoieni din judeţul Vâlcea se naşte DUMITRU DRĂGHICESCU, ca fiu al lui Drăghici Măciuceanu şi al Stancăi Brâncoveanca.
● După absolvirea Şcolii primare în satul natal, se va înscrie la Liceul CAROL din Craiova, pe csre îl absolvă în 1896. Va urma, ca audient, cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, dar va frecventa şi cursurile de la Facultatea de Litere şi Filosofie.
● 1901, ianuarie: la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, îşi trece licenţa cu lucrarea intitulată Influenţa lui Kant asupra lui August Comte, după care pleacă la Sorbona pentru susţinerea doctoratului în sociologie.
● 1904, mai 17, Paris: sub conducerea lui Durkheim, îşi susţine teza de doctorat cu titlul Du rôle de l’individu dans le determinisme social, fiind primul nostru titrat la Paris în sociologie.
● 1905, aprilie: este numit conferenţiar la catedra de sociologie şi psihologie socială de la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, unde a funcţionat până în anul 1911.
● 1907: la Librăria „Leon Alcalay” din Bucureşti, apare prima ediţie a lucrării sale Din psihologia poporului român (Introducere), carte care a suscitat şi suscită în continuare interes şi dispute.
1910-1915: dezamăgit şi detestând practicile neloiale de atribuire a catedrelor în învăţământul universitar, Drăghicescu s-a consacrat politicii, ca deputat şi senator, dar şi – în paralel – cercetărilor de specialitate. A fost unul dintre artizanii”Marii Uniri a românilor cu românii, iar între 1935-1937 a îndeplinit funcţia de ministru plenipotenţiar în Mexic.
● 1945, septembrie 14, Bucureşti: Dumitru Drăghicescu s-a stins din viaţă (prin sinucidere?), lăsând în urma sa o valoroasă operă scrisă şi practică. ● 1976: la Editura Academiei Republicii Socialiste România, apare lucrarea Sistemul sociologic al lui Dumitru Drăghicescu, cu un pertinent Studiu introductiv de prof. univ. dr. Virgil Constantinescu-Galiceni
● 2015. La editura PAIDEIA din Bucureşti, apare vol. I – Calea, din renumita trilogie a lui Dumitru Drăghicescu, Noua Cetate a lui Dumnezeu, în traducerea din franceză a cărturarului George Anca; ediţia a fost îngrijită de prof. univ. dr. Virgil Constantinescu, iar finanţarea tipăririi ei s-a făcut de către senatorul ec. Dan Niţu – preşedintele întemeietor al Fundaţiei DUMITRU DRĂGHICESCU.
● În anul 2018, la Editura Fundaţiei « România de MÂINE », apare – sub îngrijirea şi prefaţarea lui Virgiliu Constantinescu – ediţia.a II-a volumului Dumitru Drăghicescu despre Unirea românilor cu românilor cu românii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS