8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea: Teatrul Municipal Ariel spectacolul Kali Traš - Frica Neagră

Vâlcea: Teatrul Municipal Ariel spectacolul Kali Traš – Frica Neagră

Teatrul Municipal ARIEL Râmnicu Vâlcea, prezintă marți, 16 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema „Geo Saizescu”, spectacolul-invitat ”Kali Traš – Frica Neagră”, o co-producție bilingvă română – romani (cu traducere în română), adaptare liberă de Mihai Lukacs, după romanul ”Cu moartea-n ochi”, al scriitorului şi supraviețuitorului rom Valerică Stănescu. În regia artistică a lui Mihai Lukacs, spectacolul îi are în distribuție pe Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Marcel Costea, Ninel Petrache și Mircea Dragoman. Scenografia este semnată de Iulia Toma, iar mișcarea scenică îi aparține lui Paul Dunca. Dramatizare: Mihaela Drăgan.
Această producție teatrală aparține Companiei de Teatru „Giuvlipen” din București.
În continuarea proiectului ”Teatrul rom nu e nomad!”, realizat în 2017 cu sprijinul AFCN (Administrației Fondului Cultural Național), Giuvlipen reconstituie în ”Kali Traš / Frica Neagră” un episod emblematic, puțin cunoscut şi discutat, din timpul regimului Antonescu.

”Kali Traš” nu ne spune, însă, doar o altă poveste. Spune, poate, cea mai dureroasă şi importantă poveste a romilor: Holocaustul. Pornim pe urmele unei trupe rome de teatru ambulant, din România anilor 1940, şi aflăm treptat ce întorsătură iau viețile celor patru protagonişti: Leanca, Şopârla, Franț şi Diloda, când află că vor fi deportați în Transnistria, unde nu ştiu ce îi aşteaptă.
”Kali traš” este una din denumirile date de romi Holocaustului, subiect aproape uitat în conştiința noastră comună. României i-a luat mult timp – abia în anul 2004 – să recunoască genocidul romilor, de aceea există atât de puține reprezentări în artă, în media sau în discursul public despre deportările romilor în Transnistria. În ”Kali Traš” am folosit toate resursele noastre artistice, pasiunea, dar și furia, și durerea, pentru a reda o istorie atât de întunecată. Cu ”Kali Traš” ne dorim mai mult decât o simplă prezentare a trecutului. Vrem un spectacol care să rămână în mințile și sufletul oamenilor, mult timp de acum încolo. Deşi dureros, facem acum un apel la memorie, pentru a răspunde la situațiile contemporane, în lumina experiențelor trecute. Înlocuim amnezia confortabilă emoțional cu răspunsuri complexe din istoria noastră recentă.” (Mihaela Drăgan, actriță)
Giuvlipen, înființată în 2014 de Mihaela Drăgan şi Zita Moldovan, în colaborare cu Mihai Lukacs, este compania de teatru feminist rom, denumită de Agenția Reuters ca fiind ”avangarda revoluției rome, un contraatac, prin artă și activism – la secole de opresiune”. Dezbate teme sociale contemporane, controversate și provocatoare, iar prin practicarea unei arte politice, experimentală și foarte performativă, vorbeşte despre teme ca rasismul structural, inegalitatea de gen, inaccesul la educație sau istorii uitate.
„Teatrul rom nu e nomad – Memoria Transnistriei” contribuie la dezvoltarea unui Teatru Rom în România prin creşterea repertoriului, mărirea vizibilității producțiilor teatrale rome şi conectarea Teatrului Rom la publicul larg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS