16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea: Fost agent de poliție trimis în judecată

Vâlcea: Fost agent de poliție trimis în judecată

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) — Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Vâlcea au finalizat cercetările iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului S.V.O., la data săvârșirii faptelor având calitatea de agent de poliție rutieră în cadrul Poliției orașului Băile Olănești, județul Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, delapidare, în formă continuată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În prezent, polițistul nu mai activează în structura M.A.I..
În urma probatoriului administrat în cauză a rezultat că, în vara anului 2015, inculpatul S.V.O. a pretins și primit suma de 1000 lei de la o persoană din orașul Băile Olănești, județul Vâlcea, sub pretextul că îi va achita o amendă contravențională aplicată de organele de poliție, iar ulterior a folosit suma respectivă în interes personal.

Pentru a menține în eroare persoana vătămată, inculpatul a întocmit în fals o chitanță prin care atesta în mod nereal plata respectivei amenzi, chitanță pe care a remis-o rudelor contravenientului și care a fost depusă la Primăria orașului Băile Olănești, unde, fără a avea cunoștință de faptul că este falsă, funcționarii acelei instituții nu au mai întreprins demersurile de executare silită a sumei de 1000 lei reprezentând valoarea amenzii contravenționale, modalitate în care această instituție a fost prejudiciată cu suma respectivă.

Cu ocazia cercetărilor efectuate a rezultat și că, în perioada ianuarie 2015-septembrie 2016, în calitate de agent de poliție rutieră, inculpatul nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu și nu a întreprins demersurile aferente transmiterii în debit pentru executarea silită a unui număr de 29 de procese verbale de sancțiune contravențională, pe care le întocmise personal și pentru care nu primise dovada plății amenzii, iar în acest mod a produs un prejudiciu total de 14.382,50 lei bugetelor localităților de domiciliu ale contravenienților.

Totodată, în aceeași perioadă, inculpatul S.V.O. a încasat pe loc contravaloarea minimului amenzilor contravenționale aplicate prin alte 122 de procese verbale de constatare a contravențiilor pe care le-a întocmit în calitate de agent de poliție rutieră, iar sumele respective nu le-a predat, conform prevederilor legale, ci și le-a însușit în interes personal, modalitate în care a fost creat un prejudiciu de 22.298,75 lei.

Pentru administrarea probatoriului, la data de 18.11.2016, polițiști din cadrul S.J.A. Vâlcea, cu sprijinul celor din cadrul D.G.A. — Structura centrală, au efectuat un număr de cinci percheziții domiciliare pe raza jud. Vâlcea, iar cu această ocazie, la domiciliul inculpatului au fost identificate și ridicate 4 cartușe cu glonț, care aveau aceleași caracteristici ca și cele folosite pentru arma din dotare, cartușe care erau deținute în mod ilegal. La finalizarea activităților procedurale desfășurate la data de 18.11.2016, procurorul a dispus față de inculpatul S.O.V. măsura controlului judiciar, măsură care a fost prelungită până la data de 16.05.2017.

Pe parcursul cercetărilor, persoanele vătămate s-au constituit parte civilă în cauză, iar procurorul a dispus măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpatului în vederea recuperării prejudiciului.

Dosarul penal a fost înregistrat ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor din cadrul S.J.A. Vâlcea, iar pe parcursul cercetărilor aceștia au desfășurat numeroase activități procedurale în conformitate cu ordonanțele de delegare emise de procuror.

În administrarea probatoriului s-a colaborat cu polițiștii din cadrul Biroului Control Intern din I.P.J. Vâlcea, iar cu ocazia realizării perchezițiilor domiciliare s-a beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS