8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea: Articole pirotehnice deţinute ilegal, depistate de poliţişti

Vâlcea: Articole pirotehnice deţinute ilegal, depistate de poliţişti

Polițiștii din cadrul Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Vâlcea, împreună cu jandarmi din cadrul I.J.J. Vâlcea au desfășurat o acțiune comună pe raza localităților Băbeni și Drăgășani, pe linia verificării respectării prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Astfel, pe raza localității Băbeni, punctul halta Slăvitești, a fost identificat un bărbat din orașul Băbeni, care oferea spre vânzare articole pirotehnice cetățenilor ce se aflau în tranzit, respectiv opriți la bariera haltei Slăvitești, asupra acestuia fiind depistate un număr de 203 bucăți articole pirotehnice din categoria 1 și 2, acestea fiind interzise la deținere și comercializare de către persoane fizice și juridice neautorizate.
Totodată, în localitatea Drăgășani, în Piața Pandurilor, au fost identificate 2 persoane care oferea spre vânzare articole pirotehnice cetățenilor care se aflau în zonă, asupra acestora fiind găsite un număr de 1797 produse pirotehnice din categoria 1 și 2, acestea fiind interzise la deținere și comercializare de către persoane fizice și juridice neautorizate.

De asemenea, tot în localitatea Drăgășani, în parcarea unui supermarket, a fost identificat un bărbat din comuna Amărăști, care oferea spre vânzare articole pirotehnice persoanelor ce tranzitau marketul, fiind identificate asupra acestuia un număr de 2860 produse pirotehnice, respectiv petarde din categoria 2, acestea fiind interzise la deținere și comercializare de către persoane fizice și juridice neautorizate.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că niciuna dintre persoanele identificate de polițiști nu figurează ca fiind persoane autorizate în acest sens sau pirotehnicieni și nici nu reprezintă o societate comercială autorizată să efectueze operațiuni cu materii explozive.
În cauză au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice, conform Legii nr. 126 din 1995 privind regimul materiilor explozive.

Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS