16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea: Cinci persoane s-au ales cu dosar Arme deţinute fără drept, confiscate de poliţişti

Vâlcea: Cinci persoane s-au ales cu dosar Arme deţinute fără drept, confiscate de poliţişti

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea au continuat, ieri, acţiunile pe linia verificării deţinătorilor de arme şi scoaterii din circuitul civil a armelor deţinute ilegal, prilej cu care au depistat 5 bărbaţi care nu depuseseră armele şi muniţia, în termenul legal de 10 zile la un armurier autorizat, după expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, respectiv:

N.G., de 73 de ani, din comuna Sineşti, care deţinea la domiciliu, fără drept, o armă de autoapărare, calibru 10X22T mm. şi 5 cartuşe.

I.I., de 48 de ani, din comuna Sineşti, care deţinea la domiciliu, fără drept, o armă de tir sportiv, calibru 5,5 mm. şi 11 alice.

S.L., de 77 de ani, din comuna Glăvile, care deţinea la domiciliu, fără drept, o armă de tir sportiv, calibru 4,5 mm.

S.C., de 47 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea, care deţinea la domiciliu, fără drept, un pistol cu bile de cauciuc, calibru 380 GUM şi pe

G.C., de 41 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea, care deţinea la domiciliu, fără drept, o armă.

Faţă de cei 5 bărbaţi, se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prevăzute de Codul Penal, iar armele şi muniţia deţinute fără drept, au fost confiscate.

IPJ Vâlcea reaminteşte că nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, în conformitate cu prevederile art. 342, alin. 6, din Codul penal.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea – Biroul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au desfăşurat mai multe activităţi în scopul prevenirii şi combaterii infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, respectiv:

– notificarea deţinătorilor legali de arme cu privire la expirarea valabilităţii permiselor de armă;

– prelucrarea legislaţiei în domeniu, cu prilejul participării la evaluările susţinute în scopul obţinerii permiselor de armă;

– mediatizarea tuturor infracţiunilor constatate pe linia nerespectării regimului armelor şi muniţiilor ş.a.m.d.

În pofida acestor activităţi, au fost întâlnite situaţii când deţinătorii de arme, fiind înştiinţaţi cu privire la expirarea valabilităţii permiselor de armă, nu au respectat prevederile legale, respectiv prelungirea permiselor de armă ori depunerea armelor în termenul de 10 zile la un armurier autorizat, în prezent aceştia fiind cercetaţi pentru infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.

Deţinerea de arme letale şi/ori neletale presupune o responsabilitate deosebită, având în vedere consecinţele care pot fi produse ca urmare a nerespectării condiţiilor de uz şi păstrare, motiv pentru care solicităm deţinătorilor legali de arme să respecte cu stricteţe legislaţia din domeniu, în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS