12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaDermatologii olteni se reunesc la Olănești

Dermatologii olteni se reunesc la Olănești

Băile Olănești va găzdui, în perioada 6-7 mai, Conferinţa de primăvară a Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia (ADO). Conferinţa va avea temele „Date actuale privind cancerele cutanate” şi „Varia”. Această manifestare reprezentă un  schimb de experiență fructuos  între medicii dermatologi din județele Olteniei (Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinți).

Vor fi dezvoltate subiecte precum importanța factorului genetic în apariția cancerelor de piele, dar și mecanismele patogenice prin care factorii externi (radiațiile ultraviolete, radiațiile ionizante, substanțele chimice, infecțiile cu HPV sau cu alte tipuri de virusuri etc) influențează fiecare etapă a cancerogenezei cutanate. Vor fi, de asemenea, actualizate noțiunile de epidemiologia cancerelor de piele, care reprezintă aproximativ 20% din totalul tumorilor maligne, indiferent de localizare.
În ceea ce privește carcinomul bazocelular (cel mai frecvent cancer al speciei umane) vor fi argumentate modalitățile terapeutice clasice (excizia chirurgicală, electrocauterizarea, radioterapia) și moderne (terapia fotodinamică, laserterapia, chirurgia Mohs, terapia foarte recentă dar extrem de costisitoare cu Vismodegib, Sonidegib).

Referitor la carcinomul spinocelular, a doua formă ca frecvență și care are potențial de metastazare pe cale sanguină sau limfatică, vor fi discutați factorii de prognostic pe care trebuie să-i aibă în vedere medicul curant atunci când alege o anumită metodă de tratament.
În cadrul acestei conferințe nu vor lipsi prezentările noutăților privind melanomul (tumoră malignă foarte agresivă), carcinomul neuroendocrin cutanat, sarcoame (inclusiv sarcomul Kaposi) sau cancerele cu punct de plecare la nivelul glandelor pielii, tumori în general foarte greu de diagnosticat și care au evoluție nefavorabilă (recidive, metastazare frecventă).

O sesiune specială este acordată mijloacelor de diagnostic privind cancerele de piele, ocazie pentru a evidenția importanța și limitele examenului histopatologic și imuno-histochimic, dermatoscopiei sau microscopiei confocale în practica dermatologică.
Medicii participanți vor împărtăși din experiența proprie oportunitatea alegerii unei anume metode de tratament al cancerului de piele, pentru a obține cele mai bune rezultate oncologice, funcționale și estetice.

La secțiunea Varia, vor fi prezentate cazuri clinice deosebite, care au pus probleme de diagnostic și tratament. Programul științific este foarte bogat, cuprinzând  referate și lucrări științifice (studii și cazuri clinice rare), care sunt publicate în volumul conferinţei (176  pagini).
Conferința este acreditată de Colegiul Medicilor din România.

Organizatorii consideră că reuniunile științifice care au loc bianual, cu ocazia conferințelor Asociației Dermatologilor din Oltenia, reprezintă și o modalitate de pregătire a viitorilor dermatologi, rezidenții de azi în această specialitate. La finalul rezidențiatului, pentru un start bun în viață și pentru adaptarea rapidă în activitatea profesională, tânărul specialist trebuie să aibă cât mai multe calități: comportament etic, aptitudinea de comunicare cu bolnavul, curiozitatea în domeniul medical, raționament clinic și gândire creativă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS