Parada Iilor la Râmnic

Ziua Universala a Iei-page-001 (1)

Arhiepiscopia Râmnicului organizează, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, Muzeul Satului Bujoreni, Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” și Liceul de Arte „Victor Giuleanu”, Ziua universală a Iei.

Parada Iilor la Râmnic se va desfășura, vineri 24 iunie 2016, începând cu ora 11.00, pe următorul itinerar: Parcul „Antonio Copetti” (lângă Teatrul „Anton Pann”), pe Bd. Tudor Vladimirescu, Str. Calea lui Traian, Arhiepiscopia Râmnicului.

Sărbătoarea va continua la ora 12.00 în Sala Iosif Episcopul din cadrul Centrului Cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica printr-un moment moment artistic susținut de către Grupul coral al Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” și Liceului de Arte „Victor Giuleanu”, coordonat de Prof. Monica-Valentina Scurtu și Arhid. Prof. Codruț-Dumitru Scurtu.


Portul, muzica populară, limba și dansul românesc, sunt privite drept realizări ideale ale virtuții speciale ale echilibrului și armoniei. Părintele Dumitru Stăniloae consideră că „dacă portul spiritualizează trupul, așează pe toată întinderea lui o țesătură de sensuri, sau dă o notă de spiritualitate frumuseții lui, portul românesc face aceasta într-un mod deosebit de accentuat. (…) Poate că nici un popor n-a dăruit atâta timp pregătirii și împodobirii minuțioase a veșmintelor sale ca poporul român, poate pentru că nici un popor n-a fost atât de preocupat de exteriorizarea adecvată a complexității și armoniei sufletești. (…) Spiritul românesc se revelează și prin portul poporului nostru distinct de spiritul tuturor popoarelor”.Comenteaza acum

Alte stiri

19 ianuarie 2017

Olt: Portul Corabia a fost închis, după ce Dunărea a îngheţat

Portul Corabia este închis, la fel şi căile navigabile de pe Dunăre, după ce nivelul apei a scăzut foarte mult şi s-a format gheaţă, potrivit reprezentanţilor Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), citati de gazetanoua.ro. ...

Sumarul ediției de joi, 24 august 2017

Top