17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea Vâlcea: Şomerii indemnizaţi vor fi verificaţi

Vâlcea: Şomerii indemnizaţi vor fi verificaţi

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea derulează permanent verificări în vederea depistării persoanelor care obţin venituri impozabile incompatibile cu statul de şomer indemnizat.
Nu se poate beneficia de indemnizaţie de şomaj/venit de completare sau încetează indemnizaţia de şomaj/venitul de completare dacă persoanele:
– urmează o formă de învăţământ, indiferent de nivelul acesteia sau forma de organizare (stat sau privat) ;
– realizează venituri din pensii;
– realizează venituri de tipul prestaţiilor sociale (ex. indemnizaţie pentru creştere copil, venit minim garantat/ajutor social…);
– obţin venituri ca urmare a unui contract de muncă/raport juridic, indiferent de numărul de ore/lună stabilite în contract sau de venitul obţinut;
– realizează venituri impozabile mai mari de 6.000 lei/an din: activităţi economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale; ca urmare a exercitării profesiilor liberale (avocat, expert contabil, notar, executor…);
activităţi desfăşurate ca zilieri; activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură, piscicultură; activităţi de închiriere, respectiv cedarea folosinţei bunurilor;
drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Şomerii indemnizaţi pot realiza venituri neimpozabile, fără încetarea indemnizaţiei sau venitului de completare, de tipul:
venituri neimpozabile;
venituri din salarii, reprezentând plăţi compensatorii acordate din bugetul angajatorilor;
venituri din investiţii;
venituri din premii;
venituri din jocuri de noroc;
venituri din transferul proprietăţii imobiliare.

Şomerii indemnizaţi care realizează alte venituri impozabile, care se regăsesc printre cele enumerate mai sus indiferent de cuantumul sumei lunare obţinute, nu pot cumula indemnizaţia de şomaj sau venitul de completare cu aceste venituri.

Persoanele care realizează astfel de venituri în acelaşi timp cu indemnizaţia de şomaj/venitul de completare se vor adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea pentru clarificarea situaţiei în vederea prevenirii apariţiei ulterioare a unor debite la bugetul asigurărilor de şomaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS