5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea: Vasile Militaru, comemorat la Ocnele Mari

Vâlcea: Vasile Militaru, comemorat la Ocnele Mari

 

Vasile Militaru, poetul martir care a pătimit pentru dreapta credință și iubirea de neam în închisoarea din Ocnele Mari, a fost comemorat ieri în orașul Ocnele Mari, prin ample acțiuni cultural-spirituale și artistice, organizate de Parohia Trăistari și Primăria orașului Ocnele Mari, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Memorialul Vasile Militaru, aflat la cea de-a cincea ediție, a debutat la monumentul eroilor-martiri din Ocnele Mari, aflat în localitatea Ocnița. Statuia din bronz, închinată eroilor şi martirilor deţinuţi politici din perioada 1945-1989 și așezată pe locul fostei saline din Ocnița, a fost concepută de sculptorul, pictorul şi ziaristul Petre Cichirdan în anul 2004. Aici s-a desfășurat o ceremonie militară, au fost descoperite plăcile cu numele celor care au pătimit în închisoarea din Ocnele Mari, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți eroii neamului românesc și au fost depuse mai multe coroane de flori.

Toți cei prezenți la eveniment au vizitat apoi Muzeul Buridava din Ocnele Mari, unde au admirat vestigiile arheologice și celelalte exponate ale culturii tradiționale locale. Apoi, la mormântul lui Vasile Militaru, aflat în cimitirul Bozasca din Ocnele Mari, a fost săvârșită slujba de pomenire, de către un sobor de preoți, după care s-au împărţit pachete, prosoape și colivă, spre pomenirea poetului martir.

Memorialul a continuat în Sala Amfiteatru, a Şcolii gimnaziale Costea Marinoiu din Ocnele Mari, unde s-a desfășurat Simpozionul Eroi ai suferinţei la Ocnele Mari. Au luat cuvântul prof. dr. Ion Soare, prof. dr. Marian Munteanu, arhim. Andrei Coroian, pr. Petre Vețeleanu și prof. Ioan St. Lazăr. Au avut loc evocări ale unor mari personalităţi ale culturii naționale, precum Vasile Militaru, părintele Arsenie Boca, Petre Ţuţea, Lucian Blaga etc, a fost prezentat volumul Martiri în vremi moderne, iar domnul Alexandru Popescu Mihăești a surprins cu un moment muzical emoționant.

Memorialul Vasile Militaru s-a încheiat la Hotelul Buridava din Ocnele Mari, unde a avut loc festivitatea de premiere a concursului de creaţie poetică și concursul de recitare de poezie. Cei prezenți au avut parte de un moment artistic deosebit: mai multe recitaluri poetice, un moment coregrafic, cântări corale și un recital de romanţe, în interpretarea solistului Gheorghe Cărbunescu.

Prezența a fost numeroasă, fiind de față domnul prefect Dumitru Cornoiu și alte autorități județene, autorităţile locale, în frunte cu domnul primar Petre Iordache, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, ai Asociației Naționale Cultul Eroilor – Regina Maria, ai Garnizoanei Râmnicu Vâlcea, ai Forumului Cultural Vâlcean, ai Școlii Gimnaziale Costea Marinoiu, ai Fundației Inimă pentru Inimă, ai Bibliotecii Vasile Militaru din Ocnele Mari, precum și mulți alți invitați, profesori, localnici și tineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS