22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOltenii de la țară nu scapă de gunoaie nici din ianuarie. Firma care ar trebui să înceapă colectarea mai vrea trei luni de păsuire

Oltenii de la țară nu scapă de gunoaie nici din ianuarie. Firma care ar trebui să înceapă colectarea mai vrea trei luni de păsuire

Deși ar fi trebuit să înceapă să colecteze deșeurile menajere din întreg județul, firma Rosal Grup SA, cea care a câștigat, în vara trecută, licitația, a anunțat că are nevoie de încă trei luni. Până va intra pe piață, sunt în vigoare actualele contracte.

Proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Olt“, început cu peste 10 ani în urmă, care a înghițit peste 31 milioane de euro, bani cheltuiți pentru închiderea depozitelor neconforme, construirea unei halde ecologice în localitatea Bălteni și a mai multor stații de trasfer, nu este nici astă operabil. În vara anului trecut au avut loc licitațiile pentru desemnarea operatorului județean, firma care va strange gunoiul din tot județul fiind Rosal Grup SA, respectiv pentru operaționalizarea haldei ecologice de la Bălteni, contract câștigat de asocierea de firme Salubris SA (care astăzi are două mari contracte în Olt, la Slatina și Balș, și în alte câteva comune), controlată de omul de afaceri Katona Nandor şi SC Clean Prest Activ SRL, controlată de frații Cornel și Dan Ciocan (ultimul, deputat de Olt).
Operatorul județean a primit termen limită pentru mobilizare 19 ianuarie 2019, deși a anunțat municipalitatea slătineană, unde urmează să desfășoare cele mai multe „forțe“, că ar putea începe chiar mai devreme. Cum termenul se apropie, reprezentanții CJ Olt au avut miercuri, 16 ianuarie 2019, o întâlnire cu reprezentanții Rosal, cei din urmă solicitând un nou termen pentru mobilizare, adică o păsuire de trei luni.
„A fost o discuție, rămâne ca mâine să mai discutăm, e vorba de o prelungire a perioadei de mobilizare, încă 90 de zile, ei au deja utilajele, foarte multe, aduse, sunt în București, cu numere roșii, urmează să le aducă aici. Mâine discutăm pe larg toate regulile“, a declarat vicepreședintele CJ Olt, Virgil Delureanu, menționând, în schimb, că „n-au reușit să facă toate achizițiile pentru utilaje, își recunosc vina. Și mai ales utilajele pentru Slatina și Balș, unde sunt containerele îngropate“.
Firma Rosal a fost nevoită să cumpere, conform condițiilor asumate prin contract, 70 de utilaje noi și 90.000 pubele, care vor ajunge în tot județul.
Pentru că noul operator nu intră încă pe piață, nici halda ecologică de la Bălteni nu poate fi deschisă, cele două activități fiind interdependente.

Ce tarife au fost aprobate

Între timp, în toate localitățile din județ s-au aprobat, prin hotărâre de consiliu local, noile tarife de salubritate, pe care cetățenii le vor plăti către primării, urmând ca acestea, la rândul lor, să plătească firmelor de salubritate pentru gunoiul ridicat, la tonă.
Tariful pentru persoanele fizice a fost fixat la 3,69 lei/persoană/lună în mediul rural și la peste 11 lei/persoană/lună în mediul urban, pentru mediul urban însemnând o creștere față de tariful actual cu mai mult de 3 lei, în vreme ce pentru multe localități rurale taxa se percepe pentru prima dată. Persoanele din categoriile defavorizate ar putea, însă, să beneficieze de anumite scutiri de la plată, aprobate în consiliile locale, a mai precizat vicepreședintele CJ Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS