12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltAl treilea centru de zi pentru vârstnici în mediul rural

Al treilea centru de zi pentru vârstnici în mediul rural

Primăria Vitomirești este a treia comună din Olt care demarează un proiect pentru înființarea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice din comunitate, după Bărăști și Sârbii-Măgura.

Proiectul de înființare a unui centru de zi pentru vârstnici la Vitomirești va fi finanțat din fonduri europene. Consilierii județeni și consilierii locali din Vitomirești au aprobat astăzi, 20 decembrie, parteneriatul între CJ Olt, prin DGASPC, și primărie, CJ Olt susținând cea mai mare parte a cheltuielilor care presupun cofinanțarea.
Centrul se va amenaja în clădirea care găzduiește la parter dispensarul medical, urmând ca activitatea cu vârstnicii să se desfășoare la etaj. Conform proiectului, care are o valoare de peste 2,6 milioane lei, lucrările de amenajare vor dura 12 luni, astfel că din 2020 centrul de zi ar trebui să înceapă să funcționeze, primindu-i pe bătrânii din comunitate pentru a desfășura diverse activități în timpul zilei. Beneficiarilor li se vor oferi și servicii de consiliere psihilogică, dar și servicii medicale, a spus viceprimarul comunei Vitomirești, Lucian Radu, menționând că edilii și-ar fi dorit chiar un centru permanent pentru bătrânii din sat, cu atât mai mult cu cât Vitomireștiul este o localitate îmbătrânită, însă nu există posibilitatea de a susține în timp un astfel de proiect. Pe de altă parte, centrul de zi care urmează să se construiască va trebui să funcționeze, conform proiectului, cel puțin cinci ani.
Bătrânii care vor veni la centrul de zi vor putea, în primul rând, să socializeze și să desfășoare diverse activități, însă nu se pune problema de a le oferi, eventual, o masă, a mai precizat primarul, pentru că un astfel de serviciu ar presupune și costuri, dar și amenajări suplimentare (sală de mese, eventual bucătărie, obținerea avizelor etc.).
Deși solicitări nerezolvate de internare într-un cămin pentru bătrâni sunt la nivelul județului Olt, capacitatea centrelor care funcționează în cadrul DGASPC Olt fiind insuficientă, oficialii instituției județene (DGASPC) au susținut tot timpul că pentru mediul rural centrele de zi ar fi cea mai bună soluție, motivând că bătrânii nu sunt, în general, de acord să părăsească mediul de viață de până atunci și să se adapteze traiului într-o instituție rezidențială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS