16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Suspiciunile de pestă de la Dăneasa, confirmate. Zeci de localități cu restricții privind circulația animalelor

Olt: Suspiciunile de pestă de la Dăneasa, confirmate. Zeci de localități cu restricții privind circulația animalelor

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prezența pestei porcine africane la cei doi mistreți descoperiți pe un fond de vână toate de la Dăneasa.

Confirmarea a venit joi, 13 decembrie, când a avut loc și o ședință cu administratorii fondurilor de vânătoare din zonă stabilindu-se modul de intervenție.
„Au fost informați, în ședința din data de 13.12.2018, gestionarii fondurilor cinegetice care intră în zona afectată asupra măsurilor obligatorii pe care trebuie să le aplice ca urmare a confirmării focarului de PPA la mistreți.
Exploatațiile nonprofesionale cu suine din zona infectată se pun sub supraveghere oficială și se face inventarul acestora.
Se aplică interdicții de mișcare pentru porcii din gospodării, aceştia se țin în adăposturi închise, pentru a nu avea contact cu porcii sălbatici, să nu aibă acces la nici un produs susceptibil de a fi contaminat. Se vor pune dezinfectoare pietonale la intrarea în adăpost și se vor respecta reguli de igienă“, a transmis DSVSA Olt.
Zeci de localități intră în aria de supraveghere de 13 kilometri: Drăgăneşti-Olt (sat Comani), comuna Dăneasa (cu satele Dăneasa, Berindei, Zănoaga, Pestra, Cioflanu), comuna Radomireşti (satele Călineşti, Poiana, Radomireşti, Crăciunei), comuna Sprâncenata (satele Sprâncenata, Frunzaru, Bârseştii de Sus şi Uria), comuna Scărişoara, comuna Băbiciu, comuna Gostavăţu (satele Gostavăţu şi Slăveni), comuna Stoeneşti, comuna Deveselu (cu satele Deveselu şi Comanca), Dobrosloveni (sat Reşcuţa), comuna Stoicăneşti, comuna Traian, comuna Mărunţei (sat Mărunţei) şi comuna Fărcaşele (cu satele Fărcaşele, Ghimpaţi, Fărcaşul de Jos, Hătârani).
Cetățenilor din zonă le este interzis să mai circule prin pădure, după material lemnos sau cu vreun alt mtiv, totul pentru a limita răspândirea virusului. Totodată, cetățenii sunt informați că trebuie să anunțe orice suspuiciune de boală la animalele din gospodărie, pentru a se putea interveni prompt pentru izolare, toate aceste msăuri fiind importante pentru împiedicarea răspândirii viruslui care face pagube economice foarte mari, chiar dacă nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS