10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Primele plăți pentru porcii sacrificați la Rusănești pentru combaterea pestei porcine africane

Olt: Primele plăți pentru porcii sacrificați la Rusănești pentru combaterea pestei porcine africane

Cetățenii din Rusănești cărora le-au fost sacrificați porcii în planul de combatere a pestei porcine africane încep să-și primească banii. Primii 25 de proprietari și-au primit banii vineri, 7 decembrie 2018.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Olt a anunțat că a început plata despăgubirilor, primii 25 de proprietari primindu-și banii. „Au venit banii, într-adevăr, oamenii sunt la primărie să-i ridice. În trei tranșe cred că-i vor lua toți. Astăzi primii 25, în total cred că sunt o sută și ceva. 10 lei/kilogram, cum s-a stabilit“, a declarat primarul localității, Alexandru Chirea.
Deși în comună sunt peste 1.200 de gospodării, medicii veterinari au mai găsit, din 26 octombrie, de când s-a hotărât eliminarea porcilor din Rusănești, nici 600 de porci (590), cei mai mulți dintre săteni sacrificându-și porcii cu zile bune înainte, de teamă că le vor fi luați. „Ce-a fost de tăiat, cum am mai spus, au tăiat oamenii, au rămas purcelele cu purcei, nu așteptam noi să rămânem fără porci de Crăciun“, a mai spus primarul.
Cu toate că la Rusănești s-a încheiat campania de sacrificare, joi, 6 noiembrie 2018, a fost confirmat un al patrulea focar de pestă porcină africană, situat în afara localității, în vecinătatea pădurii din Teleorman în care au fost descoperit porcii mistreți cu pestă și de unde virusul a ajuns și în localitatea olteană. Proprietarul acestei exploatații ar fi anunțat, a mai spus primarul, cu mai multe zile înainte că porcii lui, pe care-i creștea într-o groapă săpată lângă stână, s-au îmbolnăvit și au început să moară. „Omul a spus, dar l-am lăsat noi la final, când terminăm cu cei de-aici, acum au luat tot și de acolo“, a mai spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS