24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Pesta porcină, confirmată într-o gospodărie din Rusăneşti

Olt: Pesta porcină, confirmată într-o gospodărie din Rusăneşti

Pesta porcină a fost confirmată, vineri, într-o gospodărie de la periferia localităţii Rusăneşti din judeţul Olt, situată la trei kilometri de judeţul Teleorman, în apropierea zonei unde au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană la mistreţi. Un alt caz a apărut, animalul fiind omorât și neutralizat, iar o a treia gospodărie este supravegheată.

La Rusănești, localitate aflată la 3 kilometri de focarul de pestă porcină africată apărută la mistreții din Teleorman, s-a confirmat pesta la primul porc găsit mort în gospodăria unui cioban. Un alt porc, aparținând fratelui ciobanului, a prezentat de asemenea semne de boală, fiind sacrificat și neutralizat conform procedurilor, a declarat primarul localității Rusănești, Alexandru Chirea. Într-o a treia gospodărie, aparținând proprietarului stânei la care era angajat ciobanul în curtea căruia  apărut primul porc cu pestă au fost de asemenea testate animalele, deși acestea nu prezentau urme de boală, a mai spus primarul.
„Oamenii nu mai sunt așa agitați acum, s-au obișnuit cu ideea, vine și Crăciunul…A fost mai mare iufa când a apărut la Teleorman, atunci au tăiat mulți porcii. Acum cred că mai sunt vreo 500 de porci în toată comuna, că au avut mai mulți, au mai tăiat, au mai lăsat, sunt, totuși, 1.200 de gospodării în Rusănești“, a mai declarat primarul, menționând că astăzi, sâmbătă, 24 noiembrie 2018, este așteptat și ministrul Petre Daea la Rusănești.

Proprietarii animalelor vor beneficia de despăgubiri

Reprezentanții DSVSA au informat că s-au luat măsuri în urma confirmării primului caz și că proprietarii afectați vor primi despăgubiri.
„Din datele preliminare ale anchetei, aflate în desfășurare, a reieșit că proprietarul porcului diagnosticat cu PPA are o stână în apropierea județului Teleorman, unde, pe perioada verii a crescut și porci.
Gospodăria din localitatea Rusănești a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
De asemenea, medicii veterinari din cadrul DSVSA Olt au prelevat probe de la porcii de la fiul proprietarului gospodăriei afectate, probe care au fost trimise către laborator.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a dispus, conform planului de măsuri adoptat, ecarisarea carcasei și instalarea filtrelor rutiere.
DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, a transmis DSVSA Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS