6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltNouă localități din Olt, sub supraveghere, după ce la limita cu județul Teleorman a apărut primul caz de pestă porcină

Nouă localități din Olt, sub supraveghere, după ce la limita cu județul Teleorman a apărut primul caz de pestă porcină

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt a impus miercuri-dimineață măsuri de supraveghere în nouă localități din Olt, după ce în județul vecin, teleorman, a fost identificat primul caz de pestă porcină, la un purcel abandonat într-o pădure de la marginea localității Slobozia-Mândra.

Pesta porcină africană a ajuns la granița județului Olt, primul caz fiind identificat în județul vecin, Teleorman, la un purcel abandonat într-o pădure din Slobozia-Mândra. Astfel, DSVSA a impus instaurarea măsurilor de supraveghere în nouă localități din județul Olt, din zona în care a fost sesizat cazul în Teleorman, respectiv Scărișoara, Plăviceni, Jieni, Rusănești, Cilieni, Potlogeni, Tia-Mare, Doanca și Izbiceni.
„Începând din această dimineață, echipe de medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Olt și medici veterinari de liberă practică concesionari sunt în teren în aceste localități și fac inspecția clinică a tuturor gospodăriilor populației în care există porci domestici. Cu ocazia acestor inspecții clinice, evident, se va face și un recensământ al porcilor și în consecință o verificare a existenței crotalierii porcilor și identificării în baza națională de date. Deocamdată se face inspecție clinică, în continuare teritoriul județului este indemn, nu este nici măcar o suspiciune, dar asta înseamnă supraveghere- inspecții clinice în exploatații non-profesionale, cu efectuarea recensământului animalelor, verificarea identificării și introducerii în baza de date“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul veterinar Venera Popa.
De la începutul acestui an și până în prezent, prin Planul Național de Supraveghere au fost analizate 841 probe de la porci domestici și mistreți proveniți din județul Olt. Astfel, 265 de probe au provenit de la porci morți în gospodăriile populației, 212 de la porci din exploatații comerciale iar 364 de probe de la mistreții vânați în cadrul vânătorilor oficiale organizate pe fonduri de vânătoare din județ. O parte din probe au fost analizate la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală, o altă parte în laboratorul propriu al DSVSA Olt, acreditat din luna septembrie 2018 pentru analize privind pesta porcină clasică și pesta porcină africană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS