16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Şi-a incendiat maşina din greşeală

Olt: Şi-a incendiat maşina din greşeală

Pompierii Gărzii Vișina au fost solicitați să intervină marți, 18 septembrie, în orașul Corabia, în cartierul Celei, la un incendiu de vegetație uscată.

La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta atât pe terenul vizat inițial de proprietarul care a vrut să scape de resturile vegetale, cât și la autoturismul acestuia, aflat în apropiere. „Pompierii au lichidat în scurt timp incendiul, dar autoturismul a fost distrus în totalitate. Proprietarul autoturismului și terenului, în vârstă de 63 de ani, din orașul Corabia, a încercat lichidarea incendiului înainte de sosirea echipajelor de intervenție și a suferit arsuri la față și membrele superioare. Acesta a fost preluat de echipajul SAJ, conștient, cu arsuri de gradul III la fața și membrele superioare și transportat la Spitalul Corabia“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Victor Enuș. Acesta a mai spus că incendierea miriștilor, a stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă se pedepsește cu amendă între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice. De asemenea, „conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 30/147 din 8 februarie 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România, stabileşte că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

În condiţiile în care este necesară arderea miriștilor pentru combaterea dăunătorilor și au fost obţinute aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, arderea vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor măsuri:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
– izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
– asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire“, a mai precizat reprezentantul ISU Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS