6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltDNA: Şeful AJFP Olt şi mai mulţi subordonaţi, trimişi în judecată într-un dosar de evaziune fiscală

DNA: Şeful AJFP Olt şi mai mulţi subordonaţi, trimişi în judecată într-un dosar de evaziune fiscală

Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt, Florin Diaconescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, alături de mai mulţi subordonaţi, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de aproape 9 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, luni, agenţiei Agerpres, Florin Diaconescu a fost deferit justiţiei pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la favorizarea făptuitorului.

Cristian Ţugulan Chirilă, la data faptei adjunct al şefului AJFP Olt şi conducător al Activităţii de Inspecţie Fiscală – Contribuabili Mijlocii şi Adrian Claudiu Bodescu, la data faptei şef Serviciu Inspecţie Fiscală Contribuabili Mijlocii, sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, sub control judiciar, Constantin Pop, la data faptelor reprezentant al SC Gardienii SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în formă continuată (două fapte); Gheorghiţa Prunişoară, la data faptelor consilier superior cu atribuţii de control în cadrul AJFP Olt, pentru abuz în serviciu în serviciu cu consecinţe deosebit de grave asimilat infracţiunilor de corupţie, luare de mită, trafic de influenţă, spălarea banilor în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi instigare la spălarea banilor în formă continuată; Elena Miroiu, la data faptelor contabil la SC Gardienii SRL, pentru evaziune fiscală şi spălare a banilor, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată; Luminiţa Sefter, la data faptei manager financiar în cadrul SC Gardienii SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2009 – august 2014, SC Gardienii SRL, a cărei activitate a fost coordonată de Constantin Pop, nu şi-a îndeplinit obligaţiile fiscale, sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a sumei de 8.783.367 de lei, reprezentând TVA. La comiterea infracţiunii de evaziune fiscală au participat efectiv şi inculpatele Elena Miroiu (contabil) şi Luminiţa Sefter (manager financiar până în luna iunie 2012).

„Concret, în toată perioada menţionată, în deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidenţiate la rubrica ‘TVA deductibil’ sume mai mari decât cele susţinute de documentele de evidenţă primară (facturi de achiziţie de bunuri şi servicii de pe teritoriul naţional) înregistrate în evidenţa contabilă. În acest mod, prin crearea artificială, scriptică, a acestui TVA deductibil, a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a societăţii comerciale, cu consecinţa micşorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, începând din iulie 2012, activitatea evazionistă a firmei a fost coordonată efectiv şi girată de Gheorghiţa Prunişoară, în ciuda unei incompatibilităţi evidente cu funcţia publică pe care aceasta o deţinea.

„Mai mult, cu prilejul realizării în luna octombrie 2012 a unei inspecţii fiscale la SC Gardienii SRL, inculpata Prunişoară Gheorghiţa, cu încălcarea prevederilor legale, nu a menţionat în raportul de control situaţia reală cu privire la TVA de plată sustrasă în mod ilegal, cauzând astfel o pagubă bugetului de stat în cuantum de 4.770.253 lei, concomitent cu obţinerea de foloase necuvenite în acelaşi cuantum pentru firma protejată. Pentru serviciile sale, în perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, inculpata Prunişoară Gheorghiţa a pretins şi primit de la inculpatul Pop Constantin sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 213.735,6 lei”, se menţionează în comunicat.

DNA mai arată că, ulterior suspendării sale din funcţie, ca urmare a trimiterii în judecată de către procurorii DIICOT pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură cu serviciul, Gheorghiţa Prunişoară a primit de la acelaşi Constantin Pop, în perioada 10 iulie 2013 – 26 august 2014, sume în cuantum total de 355.217 lei. Banii au fost primiţi pentru ca femeia să-şi exercite influenţa asupra foştilor colegi cu atribuţii de control sau funcţii de conducere din cadrul AJFP Olt, în vederea protejării SC Gardienii SRL în eventualitatea unor controale fiscale.

„Influenţa inculpatei a fost una reală, în sensul că, în anul 2014, la instigarea lui Diaconescu Florin, şeful AJFP Olt, inculpaţii Bodescu Adrian Claudiu şi Ţugulan Chirilă Cristian au depus toate demersurile pentru ca inculpatul Pop Constantin să nu fie tras la răspundere penală, ca urmare a unor inspecţii fiscale efectuate la SC Gardienii SRL, (…). Banii primiţi drept mită de către Prunişoară Gheorghiţa au fost justificaţi în evidenţa contabilă de Pop Constantin prin achiziţii lunare fictive de servicii neindividualizate, ‘prestate’ de două societăţi comerciale, ce aparţineau unor persoane apropiate inculpatei. Banii remişi în realitate inculpatei Prunişoară Gheorghiţa cu titlul de mită/cumpărare de influenţă au fost utilizaţi din dispoziţia acesteia pentru achiziţionarea unui apartament în municipiul Bucureşti (în valoare de 153.000 de euro)”, se arată în comunicatul DNA.

Din anchetă a mai rezultat că, în contextul sustragerii de la plata TVA, Constantin Pop a retras din contul deţinut de SC Gardienii SRL, în numerar, prin 462 de operaţiuni succesive, suma de 1.234.000 de lei, banii respectivi fiind folosiţi ulterior în interes personal. Pentru a justifica aceste cheltuieli, din dispoziţia Gheorghiţei Prunişoară, inculpata Elena Miroiu a efectuat înregistrări nereale în documentele de evidenţă contabilă ale firmei, mai exact plăţi către furnizori inexistenţi.

Statul român s-a constituit parte civilă în cauză, prin intermediul ANAF, cu suma de 8.783.367 de lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere, reprezentând TVA dedusă nelegal de către SC Gardienii SRL. De asemenea, ANAF a solicitat obligarea inculpatei Prunişoară la plata sumei de 4.770.253 de lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere potrivit prevederilor legale, în solidar cu inculpaţii SC Gardienii SRL, Constantin Pop, Luminţa Sefter şi Elena Miroiu.

Procurorii dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS