8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltSlatina: Zeci de angajatori au așteptat zadarnic șomerii interesați

Slatina: Zeci de angajatori au așteptat zadarnic șomerii interesați

Peste 700 de locuri de muncă au pus la dispoziție angajatorii în județul Olt, pentru Bursa generală a locurilor de muncă, în schimb persoane în căutarea unui loc de muncă au fost extrem de puține.

La ora de deschidere a bursei, 9,00, în fața Casei Sindicatelor Slatina erau mai puțin de 100 de persoane, cea mai slabă prezență la o bursă generală de foarte mulți ani încoace. Oferta de locuri de muncă a fost, în schimb, cu adevărat generoasă, fiind puse la bătaie, la Slatina și Caracal, 712 locuri de muncă, peste 50 pentru șomerii cu studii superioare. Din datele AJOFM, alte câteva sute de participanți ar fi trecut în cele două ore prin fața angajatorilor, astfel că atunci când s-a tras linie s-au numărat

591 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă participante, din care 186 au fost selectate pentru interviu/proba de lucru, astfel: la Slatina 133 si la Caracal 53 persoane.

„Vor să muncească puțin și să ia bani mulți“

Niciun angajator n-a plecat mulțumit de la bursă, pe lista fiecăruia adunându-se cu greu câteva nume. Au fost firme care au venit la bursă cu oferte de zeci de locuri. Șomerii, în schimb, s-au oprit foarte rar în fața standurilor, studiind din mers oferta. Unii au venit, de altfel, cu un singur scop – acela de a obține viza pe carmetul de șomer, în baza căreia să-și primească în continuare indemnizația.

Reprezentanții patronilor care de ani de zile se confruntă cu problema lipsei de personal calificat au avut, în linii mari, aceeași concluzie – „Nu au chef de muncă, asta-i explicația! Cei cu chef de muncă au plecat de mult în străinătate“. O doamnă care a venit să facă recrutări pentru o firmă de curierat chiar a dezvăluit că toți angajații care i-au plecat sunt la muncă în străinătate. „Sunt tineri, s-au dus să câștige mai mult, chiar nu poți să-i îngrădești. Toți au plecat după ce au venit rudele și i-au luat. Și chiar erau băieți care munceau“.

Patronii spun că nu doar că sunt obligați să îi califice, o fac oricum de ani de zile, dar se gândesc să vină și cu alte oferte, doar-doar vor reuși să-și fidelizeze angajații.

„M-am gândit să încerc să găsesc niște soluții să construiesc niște locuințe de serviciu. Să le dau un aparatament în chirie, atunci se poate face un contract pe o perioadă mult mai mare, 5-10 ani. La ora actuală, aici fiind penuria de locuințe, este singura chestie, pârghia să-l mai poți lega de locul de muncă“, a declarat Ioan Pravăț, patronul unei firme care produce piese turnate și care ar avea nevoie să-și crească personalul cu peste 10% din cât are acum.

Altfel, salariile oferite nu sunt, e drept, motivante. Cei mai mulți angajatori oferă salariul minim sau puțin peste, mai sunt și angajatori care dau bonusuri în funcție de performanțe, însă toți pun în discuție productivitatea angajaților lor.

Principala problemă pe care au identificat-o pe piața muncii este lipsa de perspectivă. Nu doar că nu găsesc acum personal calificat, dar nici pe viitor nu vor fi șanse mai mari. Tinerii, în special, pleacă în străinătate, chiar dacă, de-abia ieșiți de pe băncile școlii, nu știu să facă cine știe ce. Angajatorii spun că ar fi dispuși să învestească inclusiv în formarea tinerilor în școli, dar că nu regăsesc în oferta școlilor profesionale calificările de care au ei nevoie. „Nu mai fac strungari, lăcătuși, sculer-matrițer, au mecanici auto și IT-iști, n-ai de unde să iei“, spune un angajator, nemulțumit că nu mai găsește persoane cu chef de muncă, nicidecum calificate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS